reklama

AWD Finanční poradenství pod pokličkou

redakce dne 21. 04. 2011 - 00:00

Významnou, leč na tuzemském trhu, málo výraznou finančně-poradenskou společností je AWD ČR. Svým klientům prý dokáže ušetřit až deset procent výdajů. Alespoň to tvrdí ve svých propagačních materiálech.

Hlavním chytákem AWD ČR je to, že nabízí svým klientům finanční analýzu, prostřednictvím které dokáží z rodinného rozpočtu ušetřit až deset procent. V praxi to funguje tak, že vám finanční poradce ukáže, že na trhu existují levnější finanční a pojišťovací produkty, než které máte právě sjednané. Klient tak ušetří část svých peněz a poradce má novou akvizici. Dojde tak mezi finančními poradci k tolik oblíbenému „přebouchnutí“ smlouvy. Jen s tím rozdílem, že na změně vydělá jak klient, tak poradce. Samozřejmě veškeré náklady, které souvisejí se změnou smlouvy, nese klient, takže výdělek je v tomto případě virtuální. Klient tak může z budoucí úspory umořit ztrátu, která mu vznikla vypovězením smlouvy. To se však nahlas neříká. Sázka na úspory je z dlouhodobého hlediska dobrý marketingový tah. Zatímco jiné finančně-poradenské společnosti nabízejí třeba finanční poradenství jinak, AWD přímo sděluje, kolik můžete ušetřit. A protože jsou Češi národem spořílků, řada z nich na tento bonmot slyší.

Přečtěte si další články o finančním poradenstvím společnosti AWD

Samozřejmě není finanční poradenství AWD tak jednotvárné, jako je popsáno ve výše uvedeném odstavci. Dokázat, kdy jde jen o pouhopouhé "přebouchnutí" smlouvy a kdy naopak o kvalitní poradenství je mnohdy složité. Proto berte předchozí tvrzení s lehkou nadsázkou. Podobně fungují i poradci jiných finančně-poradenských společností, jen nemají ve svém sloganu úsporu peněz.

Jak šel čas aneb AWD v čase a od začátku

Společnost AWD vznikla v německém Hannoveru v roce 1988. Název je zkratkou slov Allgemeiner Wirtschaftsdienst, což se může do češtiny volně přeložit jako „Všeobecné ekonomické služby“. Veřejným tajemstvím je, že AWD vznikla odtržením části od OVB Allfinanz. Ta vznikla rovněž v Německu jen o 18 let dříve.

Od svého vzniku expandovala AWD do Evropy. Dnes působí v osmi evropských zemí. Na svých webových stránkách společnost uvádí, že je jedničkou ve svém oboru v Německu a ve Švýcarsku. Podobně je na tom i v Rakousku. Číslem dvě je ve Velké Británii. Vedoucí pozice má i v dalších evropských zemích – v České republice, Slovensku, Polsku a Maďarsku. Z dalších informací, které o sobě firma ráda uvádí, můžeme vypíchnout to, že AWD má v rámci Evropy přes 5500 finančních poradců pracujících v 500 poradenských centrech. Počet klientů v Evropě jsou dva miliony. Jen pro srovnání, Slovinsko má zhruba stejný počet obyvatel, jako má AWD klientů.

Pokud bychom se chtěli podívat na zoubek tuzemské pobočce AWD, bude to komplikovanější. Zatímco počet finančních poradců se drží okolo 500, hospodářské výsledky nejsou v rámci jednotlivých zemí poskytovány. Čtěte více: Přijmeme finančního poradce. Zn.: plat 60 tisíc korun

Vznik české pobočky AWD

Česká pobočka AWD byla založeno v roce 2005. Trochu zvláštností je i právní forma společnosti, neboť jde o společnost s ručením omezeným. Jiné velké finančně-poradenské společnosti jsou vesměs akciovými společnostmi (třeba Broker Consulting, Fincentrum či Partners for Life Planning). Jediným společníkem je tak německá AWD CEE Holding GmbH. Ta je podle zkratky opět „eseročkou“. Jednateli AWD Česká republika s. r. o., jak zní plný název společnosti, jsou Michal Pyšík a Pavel Manhalter.

Hospodaření AWD Holdingu v roce 2010

V tiskové zprávě, která byla v České republice publikována 7. března letošního roku, je uvedeno, že AWD Holding, který sdružuje jednotlivé národní pobočky, vygeneroval za loňský rok tržby z prodeje 547 milionu eur (zhruba 13,223 miliardy korun). Oproti roku 2009 navíc tržby z prodeje vzrostly o 3,5 procenta. Všechny regiony, jak se píše v tiskové zprávě, dosáhly zvýšení obratu. Kvalita poradenství a efektivita se podle mínění vedení AWD i nadále zlepšuje. Oproti roku 2009, kdy byl celý holding ve ztrátě 41,1 milionu eur ve ztrátě, se loni dostal na zisk EBIT (zisk před úroky a daněmi) 49,1 milionu eur. Čtěte více: Provize finančních poradců pod drobnohledem

V regionu Rakousko & CEE, kam patří i Česká republika a Slovensko, pracovalo loni téměř 1200 finančních poradců, kteří vytvořili obrat 74,8 milionu eur. Kolik činil zisk v tomto regionu se ve zprávě neuvádí.

Rakouské a české problémy

V poslední době čelí AWD v několika zemích lokálním aférám. V Rakousku jde o kauzu Immofinanz, kdy se část klientů AWD spojila a napadla soudně tuto firmu kvůli tomu, že je její finanční poradci nedostatečně informovali o rizicích spojených s investováním do akcií. Paradoxem je, že akcie firmy Immofinanz, kterou doporučovali rakouští poradci AWD ke koupi po dobu zhruba 15 let, nepřetržitě rostly a nikdo z klientů si nestěžoval, že by byl nedostatečně informován o rizicích. Zvrat nastal až před pár lety, kdy cenné papíry poradci hojně doporučované společnosti Immofinanz prudce klesly. Čtěte více: AWD a OVB: Těžkosti třípísmenkových finančně-poradenských společností

V Česku zase AWD hrozí, že se část poradců přesune do nově vzniklé společnosti Maxis Group. To by znamenalo ohrožení splnění obchodního plánu pro letošní rok a dlouhodobého projektu Vize 2015, který si firma vytkla za svůj hlavní cíl v České republice.