reklama

Šmejdi: Haló babi, tady tvůj vnuk a potřebuji půjčit

redakce dne 29. 12. 2014 - 00:00

Podvodníci vymysleli nový trik, kterým tahají z důvěřivých seniorů peníze. Představují se jim jako vnuci a žádají půjčku.
 

Požadované peníze potřebují dotyční na řešení nenadálé životní situace.

Paní Blanka uvěřila hlasu v telefonu a půjčila svému „domnělému“ vnukovi 15 000 korun. Ten jí volal, že měl autonehodu. Do sluchátka jí ujišťoval, že mu nic není, jen na autě mu vznikla škoda a potřeboval by založit. Vnuk jí slíbil, že jí peníze do týdne vrátí.

Jistě se ptáte, jak mohla paní Blanka dát někomu neznámému peníze? Docela jednoduše. Vnuk se jí nepředstavil jménem, nýbrž použil obecné oslovení tady tvůj vnuk. Stará paní řekla do sluchátka první jméno vnuka, které jí napadlo a dotyčný ho odkýval. Poté následovala několikaminutová konverzace, ve které vnuk popisoval co se stalo a jak velkou půjčku potřebuje. Avšak z důvodu řešení následků nehody nemůže přijít osobně, ale pošle na místo sebe svého známého, který mu pak peníze předá.

Aby senior neměl šanci si vše rozmyslet anebo třeba ověřit u skutečného vnuka či jeho rodičů, probíhá předání peněz velice rychle. Často jde o několik málo desítek minut. Prostředník, který vyzvedává peníze, se „prokáže“ heslem, který si mezi sebou vnuk a jeho prarodič domluvil.

Senioři jako lovná zvěř

Starší lidé jsou pro podobné účely ideální. Často trpí osamělostí. Přátelé jim ubývají, rodina s nimi neudržuje příliš pevné vztahy a s potomky jsou v kontaktu jen formálně. Z hlediska podvodníků jsou snadnou kořistí, jednak pro svou dobrosrdečnost pomoci rodině a za další i proto, že mají doma schované větší sumy peněz, často celoživotní úspory. Nedělá jim větší problém zaplatit mimořádně vyšší obnos. Podvodníci začínají úmyslně na nižších desítkách tisíc korun, neboť ani oni neví, o kolik si mohou říct. Zkrátka to jen vyzkoušejí a když padne kámen na úrodnou půdu neštítí se ze seniora vytěžit maximum.

Rozepisovat praktiky, které podvodníci používají, by bylo do určité míry návodem k trestnému činu, čehož se chceme vyhnout. Jste-li senior, případně máte postarší rodiče, nikdy nedávejte peníze určené pro vás cizímu člověku.

Prolomení účtů na sociálních sítí

Avšak ani mladší ročníky nejsou před podobným typem útoku chráněni. Zneužít je může šikovný podvodník, který používá profil jiné osoby na sociální síti. Rozešle spřízněným osobám žádost o půjčku a čeká, kdo z „přátel“ se chytne. Jestliže se vám přihodí něco podobného, řešte celou záležitost s dotyčnou osobou osobně anebo alespoň po telefonu. Čtěte také: Hele kámo půjč mi prachy