reklama

Banky nabízejí hypoteční zástavní listy

redakce dne 13. 06. 2011 - 00:00

V minulém týdnu oznámila Česká spořitelna a Hypoteční banka vydání dalších emisí hypotečních zástavních listů v celkové hodnotě šesti miliard korun. Pro drobné investory je to dobrá zpráva, neboť jde o relativně stabilní investici i když s nižším výnosem.

Zatímco Česká spořitelna několikrát ročně vydává hypoteční zástavní listy i pro drobné klienty, Hypoteční banka se rozhodla jít odlišnou cestou. Hypoteční zástavní listy tak nabídne klientům mateřské Československé obchodní banky v rámci top klientely Private Banking ČSOB. Podle sdělení Československé obchodní banky mají právě klienti privátního bankovnictví o hypoteční zástavní listy největší zájem.

Co je hypoteční zástavní list?

Hypoteční zástavní listy (HZL) se používají jako zdroj peněžních prostředků, které banky potřebují pro své klienty, kterým poskytují hypoteční úvěry. HZL jsou tak z hlediska zajištění bezpečným finančním nástrojem, neboť hypoteční úvěr je krytý nemovitostí, kterou klient ručí za splácení hypotéky. Navíc hypotéka nekryje celou hodnotu nemovitosti, ale jen její část. Nejčastěji od 50 do 80 procent její hodnoty stanovené odhadcem. Další informace o hypotečních zástavních listech si přečtěte v článku: Hypoteční zástavní listy

Hypoteční banka a její hypoteční zástavní listy

Hypoteční banka patří mezi lídry v poskytování hypoték na tuzemském trhu. Její tržní podíl se dlouhodobě pohybuje okolo 50 procent, neboť své finanční produkty prodává i prostřednictvím dalších bank, které jsou ve stejné finanční skupině (ČSOB, Poštovní spořitelna, Českomoravská stavební spořitelna). Hypoteční zástavní listy vydává Hypoteční banka již od roku 1996, kdy s tímto produktem přišla jako první banka na trhu. Od té doby vydala 64 emisí v celkové hodnotě 139,4 miliardy korun. Teprve letos se však banka rozhodla, že v rámci Private Banking ČSOB nabídne této klientele možnost nákupu hypotečních zástavních listů.

Hypoteční zástavní list od Hypoteční banky má nominální jmenovitou hodnotu deset tisíc korun. Emisní kurz je stanoven na 93,50 procenta. Splatnost jmenovité hodnoty je v roce 2014. V praxi to znamená, že nyní si můžete jeden HZL pořídit za 9350 korun a za tři roky ho prodat za oněch deset tisíc. Rozdíl v nákupní a prodejní ceně je váš výnos. I když jde o relativně nízký výnos, zhruba dvě procenta ročně, jedná se vhodný doplněk k vašemu investičnímu portfoliu. Jediným omezením v případě HZL Hypoteční banky je, že musíte mít u ČSOB nejméně tři miliony korun, abyste splnili vstupní kritérium na privátní bankovnictví.

„Hypoteční zástavní listy jsou bezpečným a vyhledávaným doplňkem našeho investičního portfolia,“ řekl Martin Kosobud, výkonný ředitel Private Banking ČSOB. Podle jeho slov měla první emise mezi privátní klientelou veliký ohlas. „Během pár dnů byla téměř celá prodána. Do konce roku proto chceme tyto zajímavé investiční příležitosti ještě zopakovat,“ dodal Kosobud.

Hypoteční zástavní listy České spořitelny

Česká spořitelna vydala v pátek 10. června 2011 hypoteční zástavní listy v hodnotě pěti miliard korun. Na pobočkách České spořitelny si je budete moci koupit od 13. června 2011. Splatnost HZL je stanovena na 10. června 2016. Roční úroková sazba je stanovena na 0,3 procenta. Výplata proběhne jednou ročně zpětně k datu 10. června. Jmenovitá hodnota jednoho hypotečního zástavního listu je deset tisíc korun. Minimální počet, které si může drobný investor koupit jsou tři kusy tohoto finančního instrumentu.