reklama

Bezpečnostní schránky jdou na dračku, banky navyšují kapacity

redakce dne 25. 06. 2013 - 01:00

O bezpečnostní schránku má zájem čím více lidí. Současné kapacity nestačí. Banky zvyšují jejich počty.
 

Největší zájem o využití služeb bezpečnostní schránky je tradičně v Praze. Zde se na přidělení schránky čeká v průměru několik týdnů až měsíců. Záleží na velikosti trezoru a bance, která ho nabízí.

Některé banky, jako třeba Raiffeisenbank, nabízí bezpečnostní schránku jen pro své klienty. Podmínkou je běžný účet a historie klienta. Schránky pro přespolní klienty nabízí například Česká spořitelna, která jich má nejvíce v Česku a to 50 tisíc. Druhé místo patří Komerční bance s 45 tisíci schránek a třetí příčka pak ČSOB, která jich má 21 tisíc.

Celkem je podle kvalifikovaných odhadů v zemi na 120 tisíc bezpečnostních schránek. Odhady se však mohou lišit, neboť ne všechny banky zveřejňují jejich počty.

Cena za pronájem bezpečnostní schránky se odvíjí od její velikosti. Komerční banka účtuje roční poplatek za schránku o velikosti 42 x 25 x 15 centimetrů za 1020 korun včetně DPH. Třetinovou schránku nabízí Česká spořitelna za 726 korun ročně. Poplatky se však mohou dostat i na několik desítek tisíc korun ročně.

Co uložit do bezpečnostní schránky

Banky svorně tvrdí, že neznají obsah bezpečnostních schránek. Podle podmínek by v nich neměli jejich majitelé ukládat zbraně, střelivo a výbušniny, dála pak předměty podléhající rychlé zkáze či naopak hořlavé předměty.

Nejčastějším využitím bezpečnostní schránky je úschova zlata a šperků, dále pak cenných papírů a jiných důležitých listin. Vlastní kategorií jsou peníze, neboť řada klientů nechce nechávat hotovost na osobních účtech.

Nabízí se tak úvaha, jestli paranoia není spíše lišáctvím, kdy se majitelé schránek snaží skrýt peníze pocházející z nelegální činnosti, případně z daňových a dalších hospodářských operací před zraky zaměstnanců finančních úřadů.

Fantazii nahrává i fakt známý ze špionážních filmů či thrillerů, ve kterých agenti nebo zločinci používají bankovní schránky pro uložení dokladů totožnosti, zbraní a hotovosti.

Jak se odemyká bezpečnostní schránka

Odemčení bezpečnostní schránky má svá pravidla. Od jednoho zámku jsou dva klíče – jeden má pracovník banky (nebo jiné instituce, která schránky pronajímá) a druhý máte vy. První západ jako první odemkne pracovní banky, druhý je pak na vás. Jakmile je zámek zamčený i bankéřem, vy se k obsahu bezpečnostní schránky nedostanete, neboť vám chybí druhý klíč. Před vaším otevřením by pracovník banky již neměl být ve vaší blízkosti. Měl by vám umožnit diskrétní prostředí.

Kdo se může podívat?

Avšak ani úschova předmětů v bezpečnostní schránce nemusí zaručovat diskrétnost. Prolomení této ochrany je možné na základě soudního příkazu. Soud uloží bance povinnost otevření schránky a nahlédnutí do jejího obsahu.

Banka tak musí orgánům činných v trestným řízení poskytnou součinnost, což v praxi znamená, že na základě soudního příkazu otevře příslušné bezpečnostní schránky. To se ostatně stalo i při nedávné policejní razii, ve které detektivové zabavovali zlato, šperky, peníze a dokumenty.