reklama

Bezplatné vzdělávání budoucích investorů má několik háčků

Josef Janda dne 21. 10. 2010 - 08:00

Fio banka ve své tiskové zprávě na začátku října oznámila, že i letošní podzim bude ve znamení bezplatných investičních seminářů pro širokou veřejnost. Přečtěte si o hlavních přínosech kurzů pro drobné investory.

Vzdělávání je jistě dobrá věc. Zejména pak, když se jedná o znalost finančních produktů, jejich vztahy mezi nimi a v neposlední řadě i možnost, že se někdy v budoucnu část kurzistů změní v klientelu. Takto zhruba uvažuje Fio banka, která nabízí široké veřejnosti již několikátý ročník investičních kurzů.

Jde o zajímavý marketingový tah. Namísto utrácení peněz za drahou reklamu s nejistým efektem nabídne pro aktivnější část laické veřejnosti zajímavé kurzy. Ty mají za cíl seznámit člověka s problematikou do investování. Jde o poměrně dobře zpracovaný koncept, který relativně nenásilnou formou informuje o možnostech zhodnocování peněz na kapitálových trzích. Cílem není udělat za dvě hodiny z laika brokera, ale donutit ho k zamyšlení, jestli by nemohl část svých peněz zhodnotit jiným způsobem než je ponechat na spořicím účtu nebo termínovaném vkladu.

Jak se do investičních seminářů přihlásit?

Fio banka pořádá letošní podzimní kurzy až do poloviny prosince. Přihlásit se je možné na stránkách Fio.cz, kde v dolní části stránky najdete odkaz Vzdělávací semináře (http://www.fio.cz/akcie-investice/seminare). Zde si stačí vybrat takový seminář, jaký potřebujete, zaškrtnout město, kde se semináře zúčastníte a vyplnit jednoduchý formulář, který je jakousi „úhradou“ za bezplatné poskytnutí účasti na kurzu.

Na tomto místě je nutné podotknout, že ne každý chce sdělit své údaje o své osobě (jméno, příjmení, e-mail, telefon, adresa). Jestli váháte nad vyplněním těchto údajů, můžete zvolit falešné. Jen si dejte pozor, aby ulice, město a PSČ byly v pořádku. Podle této trojkombinace se dá poznat, že zájemce o účast na kurzu nepostupuje fér. Mějte rovněž na paměti, že u seminářů si banka zapisuje účast, takže by nebylo na místě, abyste si hned u vstupu střihli ostudu s tím, že si nepamatujete vaše jméno.

Jestliže vám sdělení údajů nevadí, nemusíte si vymýšlet. To platí i pro ty, kteří jsou uživateli aplikace eBroker. Stačí zaškrtnout Ano a zadat číslo vašeho účtu.

O čem jsou kurzy?

Pro letošní sezónu jsou připraveny tři druhy seminářů. Základním kurzem je seminář nazvaný jako Kapitálový trh jako alternativa pro Vaše úspory, který je určen pro začátečníky. Investování do akcií staví lektor do protikladu s penězi uloženými na běžném nebo spořicím účtu. Tento kurz je klíčový pro každého, kdo chce proniknout více do problematiky investování a případně se stát držitelem několika akcií velkých firem.

Druhým kurzem jsou Základy kapitálového trhu – Průvodce začínajícího investora, který seznámí posluchače se základní orientací na na kapitálovém trhu, jak přistupovat k tvorbě investičního portfolia a jak se vyhnout častým začátečnickým chybám. Následuj praktická ukázka obchodní aplikace eBroker, kdy přímo na semináři nakoupí lektor jeden kus akcie a zase ho prostřednictvím elektronického parketu prodá.

Posledním nabízeným kurzem je Obchodování na úvěr a deriváty. Jde o pokročilejší kurz, který počítá s tím, že účastník bude mít znalosti na úrovni kurzu Základy kapitálového trhu. Lektor vám poodhalí produkty určené zkušenějším investorům, které mohou vaše portfolio výrazně zvýšit. Rovněž nebudou chybět ani vyčerpávající informace o obchodování s komoditami, jako je ropa, zlato, zemědělskými plodinami. Náplní kurzu je i obchodování s cizími měnami (tzv. Forex) a světovými indexy.

Pro koho jsou semináře vhodné?

Investiční semináře v režii Fio banky jsou vhodné pro každého, kdo si chce rozšířit obzory ohledně investic. Můžete být člověkem, který má jen běžný účet a všechny své peníze syslí doma pod matraci, anebo zkušený investor, který pravidelně investuje do podílových fondů, ale chtěl by vyzkoušet nejvyšší investiční metu v podobě investování do akcií.

Jestliže patříte mezi poučené investory, lze si na seminářích ujasnit myšlenky a načerpat nové informace. Lektoři čas od času uvolní do pléna zajímavý investiční tip.

Co by na seminářích mělo zaznít

Avšak ani tyto kurzy nemusí být pro každého laika. Stává se, že se lektor zamotá do vlastních slov natolik, že řekne nějakou hloupost. Pokročilejší investor zbystří, ale většinou nejde o žádné velké prohřešky. Na středečním kurzu v Klatovech řekl sympatický lektor Jan Kostrhoun, že lidé by měli prostřednictvím aplikace eBroker nakupovat akcie v doporučované hodnotě deset tisíc korun neboť poplatek za každou transakci je 0,4 procenta, minimálně však 40 korun. Jako spodní hranici k nákupu akcií lze považovat pět tisíc korun. A zde je nutné zkonfrontovat investování do akcií a do podílových fondů.

Jestliže investujete do podílových fondů tisíc korun měsíčně, zaplatíte na vstupních poplatcích často dvě až tři procenta, což je 20 až 30 korun. Pokud jste si této skutečnosti vědomi a máte investování do akcií spojené s dlouhodobějším investičním horizontem, můžete nakupovat akcie i v objemech jednotek tisíc korun. Navíc poplatek za uzavřenou transakci je tím posledním, který zaplatíte. Při investicích do podílových fondů vás čeká placení správcovského poplatku z hodnoty portfolia. Čtěte více: Jaké akcie si můžete koupit na českých burzách?

Druhou informací, která měla zaznít na semináři bylo postavení dlouhodobě budovaného akciového portfolia do protikladu zajištění na stáří. Zmínit příklad typizovaného investičního portfolia člověka, který investuje část svých peněz do akcií a inkasuje pravidelně dividendy a postavit vše do protikladu se spořením do penzijních fondů. Šlo by uvést i konkrétní situace, kdy důchodci čerpají peníze na svůj důchod prostřednictvím dividend. Tento jev je rozšířen zejména ve Spojených státech. Čtěte více: Jak si spořit na důchod? Dlouhodobě a po malých částkách

Poslední důležitou informací, která by stála za zmínku, je krátce probrat inflaci a její vliv na peníze. O inflaci však nepadlo na semináři ani slovo.

Slovo závěrem

Na každém kurzu jsou k dispozici bezplatné nápoje, účastníci obdrží prezentaci v tištěné podobě. Během kurzu mohou frekventanti pokládat své dotazy, které přednášející okamžitě vysvětlí. Naopak by se kurzu měli obloukem vyhnout všichni, kteří rádi poučují a chovají se, že všechno znají, všude byli a ode všeho mají klíče.

Celkové dojmy ze semináře jsou však pozitivní. Na ploše dvou hodin nelze proniknout příliš do hloubky věcí.