reklama

Broker Trust: Alternativa pro finanční poradce

Josef Janda dne 13. 10. 2010 - 08:00

Finanční poradce, hypoteční nebo pojišťovací makléř má několik možností, jakým způsobem a pro koho pracovat. Představíme vám jednu, která je vhodná pro každého, kdo chce působit samostatně, ale mít v zádech silného partnera.

O finančně poradenských společnostech typu AWD ČR, OVB Allfinanz nebo Partners for Life Planning, jsme už v minulosti na tomto serveru psali. Trochu stranou našeho zájmu, ale i obecně mediálního, stojí společnost Broker Trust. Ta se stylizuje do brokerpoolu, což do češtiny lze volně přeložit jako velkoobchod s finančními produkty. Firma je nevyvíjí, ale nabízí zprostředkování smluv mezi bankami, pojišťovnami, investičními společnostmi a finančními a dalšími poradci. Čtěte více: Přehled finančně poradenských společností na našem trhu

Čím se liší práce pro finančně poradenskou společnost a Broker Trust?

Základním předpokladem finančně poradenských společností je určitá hierarchie, která nejčastěji vychází z multi-level marketingu (MLM) a tlačí své členy na zvyšování produkce. Ta se dá zvyšovat dvojím způsobem. Buďto houževnatou prací finančního poradce anebo vytvořením týmu poradců. Neexistuje, že by poradce pracoval na poloviční úvazek anebo měl poradenství jako doplněk ke svému zaměstnání. Čtěte více: Nezávislý finanční poradce: Jak ho vybrat a co nabízí

Broker Trust svým partnerům z řad finančních poradců zajišťuje nezbytné administrativní a produktové zázemí. Základní myšlenkou této firmy je, že poradce nebo makléř je pro ně klientem, kterého je třeba co nejlépe obsloužit.

Zato v Broker Trustu může mít poradce své poradenství coby vedlejší zdroj příjmů. Společnost ho nikterak netlačí do profesionality v podobě plného úvazku nebo na zvyšování produkce. Motivace k dosahování co nejlepších výkonů je založena na sedmi provizních stupních, které si poradce s Broker Trustem sjedná na období jednoho pololetí. Jestliže poradce nedodrží předem dohodnuté limity, společnost ho „potrestá“ snížením provizního stupně. Záleží tak na poradci, jaké si domluví provizní nebo obratové objemy. Čtěte více: Proč využívat služeb finančního poradce?

Výhody a nevýhody spolupráce poradce s Broker Trustem

Nevýhod spolupráce se společností Broker Trust je několik. Mezi klíčovou nevýhodu, zejména pro začínajícího finančního poradce, patří neexistence školení obchodních a prodejních dovedností nebo absence seminářů produktového portfolia. Vše závisí na poradci. Spolupráce je tak výhodnější pro toho, kdo má již nějaké zkušenosti ve finančnictví a pojišťovnictví.

Mezi výhody naopak patří, že poradce podniká skutečně na vlastní noze. Nemusí tak plnit obchodní plány, které mu jsou v případě standardních poradenských firem vnucovány. Čtěte více: Investovat individuálně anebo s odborníkem?

Další formy spolupráce finančních poradců

Mezi další druhy spolupráce finančních a dalších poradců patří zejména samotné finančně poradenské společnosti, externí sítě bank, pojišťoven, investičních společností, penzijních fondů nebo stavebních spořitelen. V neposlední řadě může finanční poradce podnikat doslova sám na sebe. Stačí, aby obešel několik pojišťoven a investičních společností a má v rukou základní produktovou nabídku. Tu může nabízet svým klientům. Nevýhodu je, že poradce v tomto případě nezíská příliš dobré provize, neboť na ně svým objemem obchodů nedosáhne.

Spolupráce tak závisí na každém poradci. Někteří mají rádi, když za nimi stojí silná společnost, která je vidět v médiích. Jiní naopak chtějí pracovat co nejvíce „sami na sebe“ a přenechat neobchodní záležitosti na svého partnera, od kterého nevyžadují produktové školení nebo semináře prodejních dovedností. Čtěte více: Profese budoucnosti: Poradce pro vkladové produkty

Finanční poradenství v kostce

Přečtěte si další články o finančním poradenství. Připravili jsme pro vás tématickou obsahovou sekci Finanční poradenství, ve které naleznete důležité informace o finančních poradcích a finančně poradenských společnostech působící v České republice.