reklama

Bydlení: Největší investice vašeho života

redakce dne 09. 01. 2012 - 00:00

Zajištění bydlení. Největší neznámá v životě každého člověka. Jsou lidé, kterým podmínky umožní vyřešit tuto záležitost snadněji, jiní mají naopak zhoršenou výchozí pozici. Podíváme se na bydlení z pohledu osoby, jenž nemá to štěstí, že může bydlet ve stejné nemovitosti, ve které vyrůstala.

Na druhou stranu by byla asi pro každého nuda bydlet spolu s rodiči až do jejich smrti. Zvláště pak v malém bytě. Opakem je například dvougenerační rodinný dům, ve kterém jsou dvě bytové jednotky a jednotliví obyvatelé si tak nevidí doslova a do písmene do talíře.

Jenže rodinných domů není v zemi příliš a tak nejeden člověk řeší, kam se po ukončení studií přesunout. Nejčastějším přístavem pro mladé lidi jsou podnájmy. Pořízení vlastní nemovitosti, jedno zda-li jde o byt či dům, nebude ani pro lidi s nadprůměrnými příjmy nic dostupného. Není na škodu bydlet nějakou dobu po nájmech. Sami uvidíte, jestli vám tento způsob života vyhovuje či nikoliv. Čtěte také: Dům nebo byt? Těžká otázka

Vlastní bydlení jako bankovní rétorika

Banky se nás snaží přesvědčit, že bydlení ve vlastním, opět nezáleží na tom jde-li o byt či dům, je nejdůležitější. Jestliže podlehnete dojmu, že musíte nemovitost opravdu vlastnit, měli byste si položit několik základních otázek. Je opravdu nezbytné, abyste si pořídili právě zamýšlenou nemovitost? Anebo ještě počkáte, jestli se na trhu neobjeví něco atraktivnějšího? Budete mít na uhrazení kupní ceny finanční prostředky, anebo si budete muset vzít úvěr? A pokud se kvůli realitě zadlužíte, nebudou vás jednotlivé splátky zatěžovat natolik, že kvůli nim nebudete mít zdroje na prožití spokojeného života?

Výše uvedené otázky byste měli opravdu důkladně rozebrat a zanalyzovat. I když máte nyní dobrou práci, může se vám stát, že za rok se vám sníží plat anebo ztratíte práci, či ukončíte své podnikání. S nemovitostí na dluh (jedno zda jde o hypoteční úvěr či o některý z úvěrů ze stavebního spoření) souvisí i dostatečná finanční rezerva, ze které pokryjete několik splátek v případě, že u vás dojde k výpadku příjmů. Čtěte také: Mnohostranné využití úvěrů ze stavebního spoření

Nájem nebo splátka

Řada lidí dojde během života nejednou k závěru, že proč by měli platit nájem, když mohou ty samé peníze vynakládat za splátku úvěru. Toto na první pohled snadné dilema má úskalí zejména v neuvědomění si, že úvěr na bydlení si nepořizují na jeden rok, jako je tomu třeba u spotřebitelských úvěrů, ale na celý život. Dokonce i manželství může být někdy kratší, než průměrná délka hypotéky. Přesto můžete část úvěru snížit mimořádnou splátkou hypotéky. Pakliže disponujete dostatečnou hotovostí.

Jak velkou nemovitost pořídit?

Avšak ani pořízení samotné nemovitosti nemusí být snadné. Je lepší koupit byt v paneláku anebo v činžáku? Rodinné domy jsou pro nejednoho jejich vlastníka doslova rodinným stříbrem. Tento typ nemovitostí není na realitním trhu často k dostání a pokud náhodou ano, je o něj dost velký zájem. Majitelé domů a domků si tak mohou říct o hezkou cenu. Alespoň v porovnání s byty v panelovém domě kdesi na periferii.

Zpět k otázce v mezititulku. Velikost pořizované nemovitosti hodně záleží na tom, jak dlouhý život máte před sebou. Jste-li důchodce, budete se možná stěhovat z velkého bytu někam do menšího. Naopak mladí lidé, kteří plánují rodinu anebo alespoň partnerské soužití, by neměli preferovat garsonku. Čtěte také: Kde bydlet, za kolik a proč se vlastní bydlení nevyplatí každému

V redakci finančního serveru investia.cz jsme došli k závěru, že nejvhodnější velikost má taková realita, která obsahuje alespoň o místnost navíc, než kolik je aktuální či předpokládaný počet obyvatelů. Partneři by tedy měli bydlet alespoň v bytě o dispocizi 2+1 a větším. Rodiny pak v takových nemovitostech, ve kterých bude jedna místnost vyhrazena potomkům. Podle výše uvedené metriky by si měla průměrná česká rodina pořídit takový byt (či dům, vilu, hrad, zámek, palác apod.), který bude o velikosti alespoň 5+1. Pro majitele rodinných domů nic těžkého, rovněž i pro ty, kteří si mohou dovolit pořízení takto velké nemovitosti. Pro ty ostatní opět neřešitelný problém.

Otázkou bydlení tak není jen dobrá dostupnost hypotéky, ale také zvážení, jestli pořizovaná nemovitost bude i za deset či dvacet let vyhovovat účelům, kdy jsme si ji pořizovali. Čtěte také: Chcete hypotéku? Banky hledí na tři faktory: bonitu, účel a zajištění