reklama

Bytové krádeže pohledem zlodějů

redakce dne 30. 01. 2012 - 00:00

Stručný návod pro každého, kdo nechce nechat vykrást svou nemovitost. Zjistíte, jak můžete zlodějům usnadnit "práci" schování klíčů do květináčů či pod rohožky. Rovněž Facebook může „bytařům“ značně ulehčit práci.

Lehkovážné chování majitelů realit je údajně podle 90 procent bytových zlodějů velice snadné. Stačí myslet na pár základních věcí a úspěch v podobě vykradení nemovitosti je údajně zaručen. Alespoň to vyplývá z průzkumu britské pojišťovny More Than, která dotazováním 50 bývalých zlodějů zjistila, jak postupovali při vylupování bytů.

Nejčastějším postupem bytařů bylo, že se podívali na místa, kam by lidé mohli schovat klíče. Osm z deseti lupičů (78 procent) se nejdříve podívalo do květináčů nebo pod rohožku. Necelé tři pětiny zlodějů si nemovitost obešla ze všech stran a pátrala po otevřených oknech. Tento postup je nejčastější v létě. Stejný počet lupičů dokáže prohledat byt za pět minut. Čtěte také: Jak postupovat při pojištění majetku

Žijete-li v samostatně stojícím domě nebo chatě, máte drahé auto, schováváte si cennosti v nočním stolku a o svých plánech na cesty se vybavujete s přáteli na sociálních sítích, pak přesně splňujete kritéria profilu ideální oběti vloupání, okomentovala výsledky průzkumu Kateřina Krásová, tisková mluvčí Direct Pojišťovny, která patří do stejné finanční skupiny jako pojišťovna More Than, jenž průzkum realizovala.

Zloděj jako detektiv

Pomyslné rovnítko by se dalo napsat mezi zloděje a detektivy. Bytaři bedlivě sledují osoby bydlící v bytě nebo rodinném domě, který se chystají vykrást. Reklamní a marketingový žargon pronikl i do mluvy lapků. Ti, jak v průzkumu uvedli, shání informace o cílové domácnosti a jejím denním režimu. Takto postupovalo 68 procent napravených zločinců. Kromě sledování, kdo je právě v nemovitosti, zjišťují i denní programy jednotlivých členů domácnosti. Několikrát se rovněž ujišťují, jestli je daná osoba na takovém místě, kde by měla být. Namátkou lze zmínit třeba zaměstnání nebo školu. Čtěte také: Neživotní pojištění nepodceňujte

Relativně malá skupina bytařů, a to 12 procent uvedla, že pro dokreslení situace používají informace ze sociálních sítí jako je Facebook nebo Twitter.

Sdělení přátelům na sociálních sítích, že dotyčný odjíždí na dovolenou je pro bytové zloděje doslova pozvánkou k návštěvě.

Vzkaz na Facebooku, že majitel domu bude pryč, může být pro zloděje přesně tou informací, na kterou čeká, aby se do nemovitosti vloupal, řekla Krásová. Čtěte také: Co lidé (ne)vědí o svém pojištění?

Lednička nebo sejf?

Bývalí zloději v šetření uvedli, že se nejdříve v bytě dívali, kde jsou klíčky od automobilů. Toto chování uvedla třetina zkoumaných bývalých delikventů. Cennosti majitelů nemovitosti třetina bytařů hledala v nočních stolcích. Pětina bývalých hříšníků hledala trezor. Čtyři procenta bytových zlodějů by prohledalo ledničku v domnění, že v ní najdou cennosti a peníze.

Kam schovat klíč od trezoru?

Máte-li doma trezor, určitě se budete zabývat myšlenkou, kam schovat klíč od trezoru. Nejlepším možným řešením je schovat klíč na netradiční místo. Nemusí jít nutně o květináč (ideálně v sáčku, abyste si ho zbytečně neušpinili). Redakci finančního serveru investia.cz je znám případ, kdy majitelka klíč od domácího trezoru schovala do urny svého manžela. Jako decentní místo pro uschování klíče se jeví třeba knihovna, nebo šatní skříň. Ani uložení klíče do sklepa mezi kompoty nemusí být špatné místo.

Je-li trezorem myšlena bezpečnostní schránka v bance, nemusíte se s uschováním klíče příliš zabývat – vstup do bankovní schránky je kromě klíče podmínek i dokladem totožnosti.

Jak se chránit před zloději?

Nejhodnotnější informace jsou v rámci prevence. Přesně dvě pětiny zlodějů uvedla, že zvědaví sousedé nejsou žádnou překážkou. Údajně až třetina sousedů by podle mínění bývalých zlodějů uvedlo policii, že si ničeho podezřelého nevšimli.

Veškeré cennosti, rodinné šperky, cenné papíry v listinné podobě nebo různé smlouvy byste měli mít v trezoru anebo v bezpečnostní schránce. Roční pronájem bezpečnostní schránky není vysoký a jejich obsah je navíc pojištěný.

Mezi tři nejúspěšnější metody, jak zloděje odradit od vykradení nemovitosti, patří alarm proti vloupání, pes a kamerový systém. Tyto bezpečnostní prvky prý dokáží zloděje od lupu spolehlivě odradit. Čtěte také: Pojistnými podvody k bezpracným penězům