reklama

Čím se liší retailový a privátní bankovní poradce?

redakce dne 26. 04. 2012 - 01:00

Bankovní poradce má za úkol odbavit klienta k jeho plné spokojenosti a zároveň mu prodat to, co mu uloží jeho nadřízení.
 

Bankovní poradce je stejně jako jeho protějšek v podobě finančního poradce obchodník. Šikovní poradci dokáží klientům poradit a současně navrhnout takové řešení, ze kterého mají obě strany prospěch. Ti méně zdatní poradci klientovi buďto dobře poradí, ale sami přijdou o část obchodu, anebo mu příliš neporadí, zato jejich kapsa bude kypět blahobytem.

Hlavním kritériem pro zařazení se do portfolia retailového, privátního nebo VIP bankovního poradce hraje stav vašeho bankovního konta. Čím více peněz, tím se bude měnit prostředí, ve kterém se vám bude poradce věnovat. Nemělo by se tak stát, že s vámi, coby movitým klientem, bude vám přidělený poradce na přepážce.

Bankovní poradce

S bankovním poradcem se setkáte v bance. V bankách se bankovní poradci dále rozdělují podle bonitní klientely. Jestliže máte osobní účet, na který vám chodí výplata, bude veškerou agendu řešit vesměs na přepážce. S rostoucím objemem finančních prostředků na vašem účtu budete mít osobnější přístup.

Hlavním rozlišovacím prvkem bankovního poradce je, že vám bude nabízet finanční produkty banky, pro kterou pracuje. V případě větších bank nebudou chybět ani další produkty z téže finanční skupiny.

Malé a střední banky většinou prodávají na svých přepážkách produkty smluvních partnerů. Například u Raiffeisenbanky můžete koupit jak podílové fondy z investiční společnosti Raiffeisen Capital Management patřící do téže finanční skupiny, tak i podílové fondy investiční společnosti ČP Invest.

Privátní bankovnictví

Klienti s milionovými vklady se dostávají do nejvyšší úrovně bankovnictví, které se nazývá privátní. Abyste se do této skupiny dostali, musíte mít v bance uložen alespoň jeden milion korun. Definice privátní klientely je u každé banky nastavena jinak.

U Komerční banky je zapotřebí alespoň deseti milionů korun. Chcete-li se o svých penězích bavit v nejhonosnější pobočce této banky – na Václavském náměstí v Praze – budete potřebovat 20 milionů. Banky mezi které patří například Československá obchodní banka, LBBW Bank či UniCredit bank vyžadují od svého klienta nejméně tři miliony korun.

To jsou alespoň základní rozdíly mezi běžným a privátním bankovním poradcem.