reklama

Co čeká nováčka ve Fincentru?

redakce dne 01. 12. 2011 - 00:00

Přinášíme unikátní seriál o finančním poradenství. Přečtěte si, co čeká nováčka o práci finančního poradce ve finančně-poradenské společnosti Fincentrum.

Filip Duchoň, ředitel Divize Finančního poradenství Fincentrum odpověděl na pět otázek, které se týkají nováčků o profesi finančního konzultanta.

Jaká kritéria musí splnit zájemce o práci finančního poradce?

Zájemce o práci finančního poradce společnosti Fincentrum musí mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou, čistý trestní rejstřík a patřičný živnostenský list. A samozřejmě musí splnit nutné osobnostní předpoklady pro práci finančního poradce.

Jak dlouho probíhá školení a výcvik nováčka, než může poprvé jednat s klientem?

Základní školení probíhá tři a půl měsíce, nováček se však může poprvé setkat s potenciálním zákazníkem podstatně dříve. Není vyloučena ani schůzka s klientem po několika dnech spolupráce s Fincentrem, avšak zpočátku vždy v doprovodu zkušeného kolegy - manažera.

Ani na samostatné jednání s klientem nemusí čekat nováček po celou dobu zaškolování. Například úvodní schůzku, na které se s klientem seznamuje a představuje mu sebe, svou práci a společnost Fincentrum, zvládne už během několika týdnů. Avšak na to, aby mohl sám na základě finanční analýzy klienta pro něj vypracovávat návrh řešení - finanční plán - ovšem potřebuje minimálně uvedenou dobu.

Má nováček během zaškolování nárok na nějaký minimální příjem?

Zpravidla nikoliv.

Po jaké době, respektive po splnění jakých kritérií, se z nováčka stává finanční poradce?

Tato doba je značně individuální. Hodně přitom záleží na schopnostech a dovednostech konkrétního „nováčka“ a rychlosti, s jakou je schopen se této složité profesi naučit. Typicky se pohybuje od čtyř do šesti měsíců.

Jak vysoká je mortalita nováčků a po jaké době od nástupu k ní dochází?

Na tuto otázku nedokážu odpovědět. Jde o záležitost velmi individuální.

Nováčci a finanční poradenství

Přečtěte si ústřední článek Co čeká nováčka ve finančním poradenství. Formou samostatných příspěvků přikládáme i odpovědi jednotlivých finančně-poradenských společností.

Co čeká nováčka v AWD Česká republika
Co čeká nováčka v Broker Consulting
Co čeká nováčka ve Fincentru
Co čeká nováčka v OVB
Co čeká nováčka v Partners For Life Planning