reklama

Co dělat, když nemáte nárok na důchod?

redakce dne 23. 09. 2013 - 01:00

Nárok na starobní důchod není automaticky. Nesplníte-li podmínky, důchod nedostanete. Můžete se ucházet o sociální dávky.
 

V tomto příspěvku se budeme zabývat častým dotazem, který nám chodí do redakční pošty v různých variacích. Ten zní: Nemám odpracované roky do důchodu případně Dostanu důchod, když nemám odpracované roky? V případě, že vám chybí odpracované roky do důchodu, přinášíme návod, jak nastalou situaci řešit.

Abyste získali důchod, musíte splnit dvě podmínky – minimální možnou dobu pojistného a předem daný věk. Věková podmínka se splní snadno, zkrátka si počkáte, až uplyne potřebná doba. V nejhorším případě se jí nedožijete, poté si nemusí lámat hlavu s další náležitostí. Splnit podmínku minimální doby pojistného je však pekelně těžké. Alespoň tehdy, kdy můžete jít za „pár“ do důchodu, avšak chybí vám doba pojistného. Tato situace se nedá tak snadno zpětně vyřešit. Čtěte také: Proč mám nízký důchod?

Doplaťte si léta

Jednou z možností, jak získat starobní důchod, je doplacení potřebné doby pojištění. Tento způsob však raději zkonzultujte na pobočce Okresní (Pražské nebo Městské) správy sociálního zabezpečení, se kterou komunikujete ohledně vaší starobní penze. Čtěte také: V kolika letech můžete jít do důchodu

Ne vždy se vyplácí doplácet. Opodstatnění to má zejména tehdy, je-li výpadek, který budete zpětně doplácet, krátký. V opačném případě nemá význam doplácet si dobu například za deset let. Zde se nabízí i logické vysvětlení.

Chybí-li vám dlouhá doba pojištění, nebudete mít peníze na to, abyste si doplatili léta. Navíc i po zaplacení předepsané úhrady se vám bude důchod počítat jen z toho, co jste si doplatili. Z minimálních doplatků tak budete mít minimální důchod.

Minimální důchod (ne)existuje

Minimální důchod v Česku neexistuje. Máte-li nárok na pobírání starobního důchodu, bude rozdělen do dvou částí – základní a procentní výměry. Čtěte také: Odchod do důchodu je závislý na několika faktorech

Základní výměra je fixní částka, která je pro letošní rok 2330 korun. Každoročně je valorizovaná (loni činila 2270 Kč). Jde o devět procent průměrné hrubé měsíční mzdy, od které se odvíjí.

Procentní výměra závisí na počtu odpracovaných let a průběžně dosahovaných příjmů. Nejnižší možná suma je stanovena na 770 korun. Tím dostane každý, kdo splní podmínky, „minimální důchod“ ve výši 3100 Kč.

Sociální dávky místo penze

Nezískáte-li nárok na výplatu předčasného nebo řádného starobního důchodu, můžete požádat stát o výplatu sociálních dávek. S nejvyšší pravděpodobností je budete řetězit. Nejčastěji budete žádat o přiznání životního minima pro jednotlivce (3410 Kč), existenční minimum (2200 Kč) nebo o dávky na bydlení. Ty se odvíjejí podle vašich příjmů a výše nákladů na bydlení. Máte-li náklady na bydlení vyšší 30 procent z příjmu (35 procent pro lidi bydlící v Praze), můžete stát žádat o příslušnou sociální dávku. Čtěte také: Příspěvek na bydlení