reklama

Co letos čeká stavební spořitelny a stavební spoření obecně?

Eva Nachtmannová (neověřeno) dne 07. 02. 2011 - 12:32

Končí vám letos vázací doba u stavebního spoření a chystáte se zakládat novou smlouvu? Přinášíme přehled změn, které se připravují v oblasti stavebního spoření.

Stavební spořitelny po takřka morových ranách od ministerstva financí čeká letos těžká situace. Aby udrželi zájem o stavební spoření, budou muset nabídnout víc, než jen „tašku a osušku“, jako tomu bylo u jedné z nich v minulosti. Ve hře jistě bude zvýšení úrokové sazby, nebo jiný typ bonusu.

Jestliže vám končí šestiletá vázací doba, po kterou je nutno spořit, máte tři možnosti, jak dál pokračovat. Buďto navýšit cílovou částku a pokračovat ve spoření i nadále. Smlouvu můžete vypovědět anebo nějakou dobu nespořit. Záleží jen na vás, jaký způsob zvolíte.

Na tomto místě je však nutné připomenout, že stavební spoření dozná zřejmě několika změn. V první řadě to bude snížení maximální výše státní podpory z dosavadních 15 procent na deset procent, nejvýše však na dva tisíce korun. Dále bude zavedena 15procentní srážková daň na výnosy. Tato srážková daň se bude týkat úroků z vkladů a připsané státní podpory a v neposlední řadě i připsaných úroků. Dalším omezením bude, že peníze ze stavebního spoření budou muset být využity účelově. V praxi to znamená, že skončí štědré zhodnocování peněz, které poté budou použity na cokoliv. Jestli plánujete v horizontu dalších šesti let stavět, modernizovat, přestavovat, rekonstruovat nebo pošilháváte po vhodném stavebním pozemku jistě vás tato podmínka nerozhodí.

Jestli jste v situaci, že letos vypovíte smlouvu ze stavebního spoření a budete si následně zřizovat novou smlouvu, jistě oceníte náš tip na to, kam s penězi z ukončeného stavebního spoření. Můžete si o tom přečíst v článku: Termínované vklady vs spořicí účty

Jak by mohly vypadat bonusy stavebních spořitelen?

Stavební spořitelny motivují k podepsání nových smluv všemožnými způsoby. Na jedné straně nabízejí různé slevy z prvotních poplatků v podobě bezplatného navyšování cílových částek nebo hrátky s úrokovými sazbami. Na druhé vám za podpis smlouvy dají nějaký reklamní předmět. Ať už se jedná o značkový batůžek, po osušku a tašku, jako to nabízela před několika lety stavební spořitelna Modrá pyramida.

Jenže letos budou muset stavební spořitelny sáhnout po jiném arzenálu. Stavební spoření se po vládních zásazích nejeví až tak moc zajímavě. Vše navíc ztěžuje fakt, že peníze budou muset být použity výlučně na uhrazení služeb a materiálu spojených s bydlením.

Motivační bonusy stavebních spořitelen by mohly vypadat tak, že spořitelny zkrátka nabídnou dostatečně atraktivní úrokovou sazbu, případně dorovnají výpadek ve státním příspěvku. Stavební spořitelny si mohou dosyta vyhrát i s různým pásmovým úročením. Drobným problémem je fakt, že stavebních spořitelen je v Česku pět, takže se nedá očekávat přílišný konkurenční boj. Může dojít také k tomu, že zejména menší spořitelny ukončí svou činnost a větší spořitelní ústavy již nebude nic motivovat k vylepšování služeb.