reklama

Co lidé (ne)vědí o svém pojištění?

redakce dne 07. 09. 2011 - 00:00

Víte, kdy jste si zřídili životní pojištění, kolik ročně platíte a jaký rozsah rizik máte pojištěn? Pokud ano, patříte ke zlomku lidí, kteří mají ve svých financích přehled. Právě neznalost pojištění může mít negativní důsledky v okamžiku vzniku pojistné události.

Výzkumná společnost TNS Aisa uskutečnila pro Českou pojišťovnu letos v květnu průzkum o povědomí lidí o svých pojistkách. Podmínkou dotazníkového šetření bylo, že dotazovaný musel mít uzavřenu alespoň jednu životní nebo neživotní pojistku. Průzkumu se zúčastnilo 1412 respondentů ve věku od 18 do 65 let, kteří v rámci své rodiny anebo sebe samých rozhodují anebo rozhodují o pojištění. Zároveň však nepracují v pojišťovnictví.

Znáte svoji pojistku?

Polovina dotazovaných na otázku, na jakou částku uzavřeli své životní pojištění, odpověděla negativně. Čtvrtina respondentů neví, kolik za rok utratí na pojistném a kdy pojištění uzavřeli. Poslední uvedený údaj nelze považovat za příliš důležitý, neboť podobně byste si mohli pamatovat, kdy jste si zřídili svůj první spořicí účet nebo koupili první podílové listy v rámci vašeho investování do podílových fondů. Čtěte také: Základní pojmy životního pojištění

Úrazové a havarijní pojištění

Obdobná situace, jako u životního pojištění, je i v dalších druzích pojištěních. Výši ročně hrazené platby za pojistné nezná u úrazového pojištění 35 procent dotázaných. U havarijního pojištění pak 40 procent respondentů.

Jednou z příčin, proč je neznalost smluv ze životního a neživotního pojištění tak vysoká, je důvod, že smlouvy často uzavře někdo jiný. V případě rodiny tak například rodiče uzavřou svým dětem úrazovou pojistku anebo manžel své manželce životní pojistku. Tento předpoklad ověřila v rámci svého průzkumu i agentura TNS Aisa, která zjistila, že 39 procent pojištění nemovitostí uzavřeli za dotazované jejich rodiče, partneři nebo leasingová společnost. Čtěte také: Jak vybrat povinné ručení a havarijní pojištění?

Pojištění řešte včas

Hlavním výstupem zjištěného výzkumem je, že lidé nevěnují svým pojistkám patřičnou pozornost. Mít povědomí o všech uzavřených pojistkách, ať už na životní nebo neživotní pojištění, o platbách pojistného a rozsahu pojistného krytí je klíčové zejména tehdy, nastane-li pojistná událost.

Jen díky pravidelné kontrole svých smluv mohou lidé zjistit, že jim chybí pojištění některých rizik, nebo že některá už mít pojištěná nepotřebují. V každém případě však mají jistotu, že všechna jejich pojištění plní svou funkci – ochraňují jejich rodinu a majetek, řekl Petr Svoboda, vrchní ředitel produktového managementu občanského pojištění České pojišťovny.

Řada lidí tak nezná jaké má pojištění, co je jeho předmětem, tj. na co všechno se pojistka vztahuje, kolik za ní platí a jaké jsou hlavní podmínky pojistných smluv. Od neznalosti je pak jen krůček k neaktuálnosti smluv. Zjištění v okamžiku pojistné události může být někdy i dost kruté a na nápravu v rámci pojistky bývá většinou pozdě. Čtěte také: Praktické rady pro sjednání životního pojištění

Petr Svoboda uvádí běžnou situaci. Syn zdědí po rodičích chatu, na kterou jezdí od svého narození. Spolu s chatou, pozemkem, vybavením chaty zdědí po rodičích i pojistku. Lidé si často myslí, že stačí takto zděděnou pojistku dál platit a ona v případě nějaké pojistné události pokryje případné škody. Je potřeba uzavřít novou pojistnou smlouvu a tzv. obmyšlenou osobu, tedy člověka, který v případě škody dostane vyplaceny peníze. Pojištění zděděné po rodičích také pravděpodobně nebude odpovídat současné hodnotě chaty, dodal Svoboda.

Pojištění pravidelně kontrolujte

Své již uzavřené pojistky si pravidelně kontrolujte. Někteří finanční poradci doporučují každé tři roky, Petr Svoboda z České pojišťovny doporučuje kontrolu na roční bázi.

Jestliže nastane některá z níže uvedených situací, anebo se jich v jeden čas seběhne více, je to další důvod pro úpravu pojistné smlouvy.

Pojistné smlouvy překontrolujte:

  • při narození potomka, neboť nastává okamžik, kdy je vhodné změnit životní pojištění
  • po rekonstrukci bytu či domu, anebo po větším nákupu spotřební elektroniky do domácnosti
  • mějte na paměti, že hodnota osobního automobilu časem klesá, takže je vhodné snížit pojistnou částku v rámci havarijního pojištění