reklama

Od ztracené peněženky k vykradenému bytu

redakce dne 24. 04. 2012 - 01:00

Peněženka slouží pro přenos peněz a to mincí a bankovek různých měn. Jiné předměty než peníze do portmonky nepatří.
 

Přesto si však řada lidí do peněženky odkládá další cennosti a důležité dokumenty. Od uložení peněz a platebních karet, přes osobní doklady až po různé účty nebo poznámky. Pro obyčejného kapsáře jsou nejzajímavější peníze v hotovosti. Zkušenější zlodějíček nepohrdne platebními kartami. Zcela zvláštní sorta zlodějů dá přednost vašim dokladům a dokumentům v peněžence.

Je to podobné jako s klíči. Také si na ně nepíšete adresu. Ti zodpovědnější si na ně mohou opatřit bezpečnostní přívěsek SaveKey.

Doklady jako okno do soukromí

Ztráta peněženky se vám tak může nevyplatit hned ze dvou důvodů. Prvním z nich je okamžitá ztráta peněz a dokladů. Druhým důvodem je, že jestliže portmonka padne do rukou zloděje bytaře, čeká vás nejméně jedna nemilá návštěva.

Zloději získávají právě díky dokladům informace o vaší osobě, bydlišti a zaměstnání. Může vás sledovat. Jak na ulici, tak na internetu. Nezapomínejte, že díky propojení vašeho jména, bydliště a data narození může lépe zjišťovat informace o vaší osobě.

Jste-li například zapsaní v obchodním rejstříku bude jen otázkou času, kdy to o vás zjistí i váš nový neznámý přítel. Nebude mu jistě trvat dlouho, než si sestaví váš majetkový profil. Od tohoto okamžiku je jen otázkou času, kdy k vám zavítá nemilá návštěva.

Podle průzkumu britské pojišťovny More Than používají bytoví zloději, kterým se rovněž říká slangově bytaři, ke své práci počítač a internet. Jakmile se k nim dostanou vaše osobní doklady, začíná důkladná, doslova detektivní práce. Podobné téma: Bytové krádeže pohledem zlodějů

Určitou prevencí před nemilou návštěvou je mít zřízenou bezpečnostní schránku, do které si uložíte veškeré písemnosti nebo cennosti.

Zloději vás sledují, mapují rozvrh vašeho běžného všedního a víkendového dne a v nejpříhodnější okamžik udeří. Třeba tehdy, když odjíždíte na dovolenou. Vámi naplánovaný a zcela jistě zasloužený odpočinek se dozví přímo od vás, neboť se mezitím stihli infiltrovat do vašeho seznamu přátel na Facebooku či Google Plus.

Zneužití dokladů a platebních karet

Osobní doklady se dají zneužít několika způsoby. Tím nejběžnějším je, že zlodějíček zajde do obchodu a nakoupí na dluh. Jako doklad totožnosti použije právě ten váš. Má-li v obchodu komplice, je to zcela bezpečná operace.

Platební karty jdou zneužít ještě snadněji. Stačí zajít do libovolného obchodu a zaplatit útratu. Prodavači sice mají právo požádat zákazníka o předložení osobního dokladu a jeho porovnání s platební kartou, ale řada z nich o této možnosti buďto neví, anebo je jim to jedno.

Do peněženky tak kromě peněz nepatří nic navíc. Doklady noste odděleně, stejně jako platební karty. V opačném případě můžete do peněženky přidat ještě klíč od bytu a žádost, aby zloděj v případě nálezu peněženky a následné návštěvy vašeho příbytku nekrmil rybičky či kočku.