reklama

Dotaz čtenáře: Co s čerstvě nabytým milionem korun?

Josef Janda dne 16. 02. 2011 - 12:00

Víte, jak naložit s milionem korun, který třeba vyhrajete ve Sportce anebo zdědíte po bohaté tetičce? I když se to nezdá, tak i jeden milion korun jsou v dnešní době stále slušné peníze.

Do našeho redakčního e-mailu redakce@investia.cz přišla zpráva od čtenáře Jiřího D. z Nového Jičína se žádostí o radu. Ta spočívala v tom, co má udělat s penězi, které před nějakým časem zdědil po své babičce.

Při nenadálém nabytí větší sumy peněz platí jedno obecné doporučení. Nespěchejte s jejich utrácením, ale ani případným investováním.

Čtenář Jiří D. v e-mailu uvedl, že čelí tlaku ze strany manželky, aby pro její maminku pořídili byt o velikosti 50 metrů čtverečních a s dispozicí 2+1. Ten se dá v Novém Jičíně koupit již za 700 tisíc korun.

Rodinné vztahy mohou tropit jisté obtíže. Příbuzní se začnou mezi sebou hašteřit. Jde o podobné chování, stejně jako když malé dítě závidí tomu druhému novou lopatičku. V tomto případě by stálo za úvahu, jestli skutečně paní tchyně potřebuje vlastní byt. Kdyby však pan Jiří D. potřeboval nastínit, kam uložit nebo investovat čerstvě získaný milion korun, poradili bychom mu zhruba následovně.

Přísloví dvakrát měř a jednou řež platí i u peněz

Podle nedávno provedené analýzy společností Gemini World Wealth Report a McKinsey Report má zhruba 250 tisíc Čechů ve finančním majetku nejméně jeden milion korun. Jde vesměs o peníze, které mají lidé na osobních a spořicích účtech, termínovaných vkladech, stavebním spoření, penzijním připojištění, životním pojištění, v podílových fondech, případně v akciích.

Využít služeb finančního poradce není žádná ostuda. V jakých případech vám může šikovný poradce pomoci si můžete přečíst v článku Proč využívat služeb finančního poradce?

V žádném případě to však neznamená, že pokud jeden nebo více z vyjmenovaných finančně-pojistných produktů pan Jiří nemá, nemusí s jejich zakládáním nijak spěchat. Ze zmíněné analýzy vyplývá, že lidé nemají milion korun pohromadě, ale v různých produktech.

Jak vhodně naložit s tak velkou sumou, jakou je bezesporu jeden milion korun? Lepší je raději ponechat na zkušeném odborníkovi. Tím může být například finanční poradce. Rozmyslete si, zda-li jít do banky za bankovním poradcem. I když by návrhy bankovního poradce mohly být dobré, vždy vybírá jen z produktů banky, u které pracuje. Zato finanční poradce disponuje širším výběrem produktovou paletou různých finančních institucí. Je tak více pravděpodobnější, že jím navrhované řešení bude pro vás a vaše peníze opravdu kvalitní.