reklama

Čtvrtý pilíř důchodové reformy

redakce dne 12. 07. 2012 - 01:00

Příliš se o něm nemluví, ale privátní forma zajištění na stáří bez podpory státu začíná mít jasné obrysy.
 

Chcete-li se stát doživotními vazaly státu, vstupte do druhého pilíře důchodové reformy. Tak se dá stručně shrnout stanovisko redakce finančního serveru investia.cz. Z druhého pilíře není úniku. Svým nastavením je navíc nevýhodný pro každého, kdo do něho vstoupí.

Pro ty ostatní, kteří se nechtějí vázat bez možnosti případného budoucího exitu, máme řešení. Řeč je o vlastní odpovědnosti. Tím je převzetí vlastní odpovědnosti za stáří. S tímto koresponduje tzv. čtvrtý pilíř, což je slangové označení pro odpovědné zajištění na penzi bez účasti státu.

Pojem čtvrtý pilíř reformy penzí není nic nového. S připravovaným vládním projektem, který má tři pilíře nemá nic společného.

Pilířové „opáčko“

Pro snadnější pochopení, co vlastně tím čtvrtým pilířem myslíme, si dáme stručné opakování z jednotlivých pilířů. První pilíř v sobě obsahuje průběžný důchodový systém, který je dominantní a ze kterého se nynějším důchodcům vyplácí starobní důchody.

Druhý pilíř je novinkou, jenž vyvede část peněz z prvního pilíře do privátní zóny v podobě penzijních společností, které je budou zhodnocovat podle čtyř předem vytvořených investičních strategiích. Do třetího pilíře je zařazeno penzijní připojištění, které se od 1. ledna 2013 změní na doplňkové penzijní spoření.

Čtvrtý pilíř může být cokoliv

Pod pojmem čtvrtý pilíř se může zařadit cokoliv, co vám pomůže akumulovat finanční prostředky a zhodnotit podle vámi předem vymyšlené investiční strategie. Důraz bude kladen zejména na dvě proměnné každého, kdo tuto variantu zvolí za svou. První je věk osoby, která se rozhodne vzít zajištění na stáří do vlastních rukou. Druhou je pak ryze finanční cíl v podobě důchodové renty.

Čím máte do odchodu do důchodu déle, tím roste vaše šance, že si dokážete během vašeho produktivního života ušetřit více peněz. Navíc můžete investovat. V tomto má třicátník a mladší člověk nespornou výhodu třeba před čtyřicátníkem nebo padesátníkem.

Ani starší lidé nemusejí zoufat. Dostatečně si našetřit mohou i v pokročilém věku a s kratším investičním horizontem. Byť jejich peníze nebudou investovány v takovém rozsahu do dynamických investic, jako je tomu u lidí narozených po roce 1980.