reklama

Čtyři časté chyby při výběru hypotéky

redakce dne 30. 04. 2013 - 00:00

Pokukujete po hypotečním úvěru? Vyvarujte se čtyř nejčastějších chyb, které uděláte tehdy, když kteří podceníte správný postup.
 

Hypotéka není jen o tom, že si spočítáte příjmy a výdaje a pokud máte přebytek v rodinném či osobním rozpočtu, začnete zvesela splácet. Hypoteční úvěr si neberte ani tehdy, máte-li pocit, že život v nájmu není to pravé ořechové a všichni vaši známí hypotéku již stejně mají. Tyto a další chyby jsou pro lidi uvažující o závazku na dlouhá desetiletí doslova charakteristická.

Hypotéku nevybírejte jako Brouk Pytlík

Práci všeho druhu zvládne opravdu jen šikovný a nadaný člověk, anebo Ferda mravenec. Avšak ani ten by se bez porady s hypotečním makléřem zřejmě neobešel. Zato Brouk Pytlík by si hypotéku nejen sám vybral, ale i sám sjednal. Vy to ale jako Brouk Pytlík raději nezkoušejte.

Na trhu sice působí zhruba 14 bank, které poskytují hypotéky. Hypotečních produktů a jejich kombinací je však přes tři stovky. Čtěte také: Hypotéky, které u nás (zatím) nejsou

Abyste se úspěšně popasovali celým procesem hypotéky od toho jestli je opravdu nutné bydlet ve vlastním, případně se kvůli tomu zadlužit až po výběr té nejlepší úrokovou sazby, přečtěte si níže napsané řádky. Pomohou vám se snadnější orientací v celé problematice.

Tři sta hypoték

Hypotéku si sami vybrat můžete. Abyste opravdu vybrali úvěr s nejlepšími podmínkami, je lepší zajít k hypotečnímu makléři. Na internetu je plno kalkulaček či aplikací, které za vás všechno propočtou, avšak ne všechny informace jsou pro vás relevantní. Chcete-li mít opravdu jistotu, navštivte několik finančních či hypotečních poradců a všem zadejte stejný úkol. Nejlepší řešení včetně přístupu a potenciálního budoucího servisu vyhrává hlavní cenu. S takovýmto poradcem budete řešit svou bytovou situaci.

Když to finančně dře

Na papíře vypadá každý výpočet krásně. Na jedné straně máte příjmy, na druhé výdaje a někde uprostřed rozdíl v podobě přebytku. Toto štěstí však nemusí být reálně splnitelné. Časem přibudou ve vašem sídle potomci, ztratíte práci, rozejdete se s partnerem či partnerkou a vaše bývalá finanční stabilita vezme za své.

Někdy stačí málo a člověk vybuchne. Své o tom ví každý, kdo s manželkou bydlí u tchyně. Nešťastná poznámka z úst „maminky“ může v „synkovi“ vyvolat nepřekousnutelný problém. Ten se dá podle mínění mnohých dotčených nejlépe vyřešit odstěhováním se. Ideálně pak do vlastního. Hypotéka braná z trucu je tak na spadnutí. Čtěte také: Vlastní bydlení je pro mladé lidi koulí na noze. Doslova

Úroková sazba, poplatky, pojištění

Móda s vracením bankovních poplatků nejenže nedává smysl, ale pro běžného klienta může být i nebezpečná. Zejména proto, že banka ve snaze vyhnout se budoucímu vrácení poplatků nabídne klientovi vyšší úrokovou sazbu. Rozdíl je o to patrnější, když si propočítáte obě varianty – úroková sazba plus poplatky a bezpoplatková hypotéka zato s vyšším úrokem.

Propočítejte si, jestli opravdu chcete mít hypotéku bez poplatků, zato s vyšší úrokovou sazbou. Příliš bychom se nedivili, kdybyste v konečném součtu zaplatili více, než při celkové platbě poplatků a úrokové sazby. Čtěte také: Když hypotéka omrzí

Při sjednávání hypotéky nezapomeňte na kvalitní pojištění. Nejen na životní, ale i na neživotní pojištění. Pojistit domácnost a nemovitost se vám vyplatí. Pojistné vás vyjde na zlomek hodnoty reality zatížené hypotékou.