reklama

Daňové slevy na poplatníka platné za rok 2017

redakce dne 15. 11. 2017 - 00:00

Zjistěte, na jaké daňové slevy máte za letošní rok nárok. Jste-li v zaměstnaneckém poměru, můžete využít pěti různých typů daňových přeplatků.

 

Mezi nejznámější daňový přeplatek je sleva na poplatníka, sleva na manželku/manžela. Novinkou je pak relativně nové školkovné. Všech pět druhů přeplatků si podrobně probereme.

Zaměstnanci, kteří nepodávají daňové přiznání, mohou svého posledního zaměstnavatele požádat do 15. února o roční zúčtování daně z příjmu. Daňový přeplatek pak běžně zaměstnanci obdrží zpravidla při zúčtování mzdy za březen.

Čtěte také: Pachtovné a přijaté úroky: Shodné pojmy, rozdílné zdanění

Sleva na poplatníka

Každý zaměstnanec může využít základní slevu na poplatníku ve výši 24 840 korun za rok 2017. Měsíčně jde o částku 2 070 Kč. Tuto slevu získá každý, kdo odpracuje alespoň část roku – sleva se totiž poměrně nekrátí. Stačí odpracovat jen část roku a získat celou daňovou slevu. Sleva na poplatníka se uplatňuje měsíčně.

Sleva na manželku (manžela)

Nárok na slevu na manželku/manžela má zaměstnanec, jehož právoplatný manžel/manželka dosáhl na roční příjmy 68 tisíc korun za rok 2017. Sleva na manželku/manžela činí 24 840 korun. Příjmy u manželky/manžela se posuzují za celý rok, proto se sleva uplatňuje až za celý rok. Mzdové účetní je pouze nutné doložit čestné prohlášení dotyčné osoby, že její příjmy nepřesáhly částky 68 tisíc za letošní rok.

Čtěte také: Vyšší zdanění bohatších lidí státní rozpočet nespasí

Sleva na dítě

Slevy na děti se uplatňují jako daňový bonus pravidelně za každý měsíc. Sleva je rozdělená podle počtu dětí. Na první dítě se poskytuje roční sleva 13 404 Kč, na druhé 19 404 Kč a na třetí a každé další 24 404 korun. V případě, že je dítě v režimu ZTP/P se slevy zdvojnásobují. Sleva se můžete uplatnit i při ročním zúčtování daně. Veškeré dokumenty je nutné nejpozději doložit do 15. února.

Školkovné

Školkovné lze uplatňovat teprve od roku 2014. Jde o novou daňovou slevu, která se týká dětí umístěných ve školce. Školkovné se uplatňuje vždy za celý rok. Za rok 2017 činila sleva 11 tisíc korun, od ledna 2018 bude roční sleva ve výši 12 200 Kč za každé dítě. Limit se odvíjí od výše minimální mzdy.

Čtěte také: Než přiletí čáp

Nezdanitelné položky

Do kategorie nezdanitelných položek patří dary, zaplacené úroky, úroky z úvěru na bydlení, zaplacené příspěvky na životním pojištění, penzijním připojištění nebo doplňkovém penzijním spoření, odborářské příspěvky, příspěvky na vzdělání. Pro každou nezdanitelnou položku platí zákonné podmínky, které je vhodné nastudovat. Naleznete je v zákoně o dani z příjmu v paragrafu 15. Nezdanitelné položky nesnižují přímo vypočtenou daň, nýbrž daňový základ.