reklama

Daňové úspory z finančních produktů

redakce dne 02. 03. 2012 - 00:00

Získejte peníze navíc z životního pojištění, penzijního připojištění, hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření.
 

Ještě předtím, než odevzdáte daňové přiznání se ujistěte, jestli od státu nemůžete získat nějaké další peníze.

Odečíst si od základu daně další peníze můžete tehdy, máte-li sjednáno životní pojištění, penzijní připojištění, hypotéku či úvěr ze stavebního spoření? Případně jeden či více těchto finančních produktů?

V odborné terminologii si můžete snížit daně prostřednictvím tzv. odečitatelných položek, což jsou nezdanitelné části základu daně. Jestliže se je rozhodnete uplatnit, snížíte si tím daňový základ, ze kterého se následně vypočítává patnáctiprocentní daň, kterou odvádíte finančnímu úřadu. Čtěte také: Daňový kalendář v roce 2012

Za každou odečtenou tisícikorunu od daňového základu ušetříte 150 Kč (tj. 15 procent) na dani z příjmu.

Odečitatelné položky můžete uplatňovat na úroky z hypotečních úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření. Dále pak ze životního pojištění a penzijního připojištění.

Úspory na životním pojištění

Abyste si mohli snížit daňový základ ze životního pojištění, je zapotřebí mít sjednané investiční životní pojištění nebo kapitálové životní pojištění. Máte-li rizikové životní pojištění, nárok na snížení daňového základu nesplňujete.

Prvním předpokladem pro daňové úlevy je splnit podmínku 60+60. Jde o to, že pojistná doba musí být minimálně pětiletá (60 měsíců) a současně trvat do 60 let vašeho věku coby pojištěného. Smlouva dále musí být uzavřena na pojistnou dobu v délce od pěti do 15 let, kdy minimální pojistná částka při výplatě pojistného činí 40 tisíc korun. Jestliže smlouvu uzavřete na dobu delší 16 let a déle, musí být minimální pojistná částka stanovená na 70 tisíc. Minimální pojistné částky se neuplatňují u investičního životního pojištění. Čtěte také: Jak nastavit pojistná rizika u životního pojištění

Po splnění těchto podmínek je nutné ještě splnit i podmínku, že do svého životního pojištění ročně vložíte alespoň 12 tisíc korun ročně (tj. tisíc korun měsíčně). Od základu daně si pak oněch 12 tisíc korun můžete odečíst. Daňová úspora tak může na dani z příjmů činit za jeden rok až 1800 Kč.

Penzijní připojištění a snížení daňového základu

I u snižování daňového základu v rámci penzijního připojištění se postupuje podobně jako u životního pojištění. Abyste získali daňovou úsporu ve výši 1800 korun, musíte každý měsíc do svého penzijního fondu poslat příspěvek 1500 Kč. U penzijního připojištění je pro získání daňové úspory nutné každoměsíčně zaslat částku přesahující 500 korun, tj. šest tisíc za rok. Nejvyšší suma, kterou do penzijního fondu můžete poslat, abyste získali maximální možnou daňovou úsporu je 18 tisíc korun. Čtěte také: Penzijní připojištění: Pětistovka měsíčně vás v penzi nespasí

Úroky z hypotéky a úvěrů ze stavebního spoření

Další možností, jak získat daňovou úsporu je snížit daňový základ o již zaplacené úroky z hypotečních úvěrů či z úvěrů ze stavebního spoření. V tomto případě musíte splňovat podmínku, že nemovitost, která je předmětem úvěru, musíte obývat. V rámci jedné domácnosti tak získáte možnost odečíst si od základě daně částku 300 tisíc korun. Úspora na daních pak bude 45 tisíc (tj. 15 procent z 300 000 Kč).

Daňový základ si však snižujete o zaplacené úroky. Snížení základu daně se tak nevztahuje na uhrazené splátky. Jestliže jste si úvěr pořídili během loňska, platí pro vás limit 25 tisíc korun za každý takový měsíc, kdy jste měli úvěr.

Důležité je, aby úvěr splňoval podmínku „bytové potřeby“. Nemovitost tak musí být zakoupena, případně rekonstruována za účelem trvalého bydlení. Daňová výhoda se tak nevztahuje na objekty určené k rekreaci či jen k příležitostnému pobytu. Čtěte také: Bydlení: Největší investice vašeho života