reklama

Děti nejsou pojistkou na stáří

redakce dne 19. 06. 2012 - 01:00

Tradiční představa zajištění na stáří velí, že se o rodiče v důchodu postarají jejich potomci. To však přestává pozvolna platit.
 

Vychovat dobře své ratolesti byl odjakživa těžký a dlouhodobý úkol. Dnešní doba rodinným vztahům dvakrát nepřeje. Individualizace dorazila i do mezilidských vztahů. Děti tak nejsou zárukou, že se o své stárnoucí rodiče postarají. Doba vejminků je definitivně pryč.

Odpovědná příprava na stáří znamená rozložení potenciálních rizik.

Děti, peníze, bydlení

Klíčovým elementem pro stáří je, abyste měli kde bydlet. S tím souvisí vyřešení otázky, jestli dožijete své dny ve vlastní nemovitosti anebo v nájmu. Oba typy bydlení mají své klady, tak i zápory. V obou případech bude nutné disponovat patřičnými příjmy. Obývat jeden pokoj v rozlehlé vile, protože finančně nezvládnete zafinancovat běžné náklady na provoz, je podobné jako bydlet v malém bytě. Pro spokojené dožití není zrovna nejlepší otáčet každou korunu nadvakrát a třást se, jestli budete mít v příštím měsíci na činži.

Podobné je to i s dalšími nezbytnými výdaji. Potraviny a léky patří do základu, stejně jako drobné nákupy, dárky vnoučatům a peníze vynaložené na koníčky, by měly tvořit nedílnou součást vašeho rozpočtu, avšak ne jeho dominantní část.

Dostatek finančních prostředků a vyřešení bydlení patří mezi dvě klíčové otázky ze tří. Poslední jsou právě junioři, kteří by se – podle tradičního rodinného modelu – měli o vás ve stáří postarat. Právě tady hrozí několik situací, kdy se rodinné vztahy zpřetrhají anebo úplně zaniknou.

Potomci: Špatná parta, vztahy a předčasná úmrtí

V lidském životě se může přihodit plno věcí. Zvláště ve vztahu v režimu děti – rodiče. Kromě již zmíněných zpřetrhaných vazeb a vzájemné nevraživosti mohou dojít vzájemné vztahy až do absurdních situací jako jsou roky ticha mezi jednotlivými členy rodiny.

Jedním ze špatných vlivů je i to, že se potomek chytne špatné party, případně se rodiče rozvedou či jeden z nich propadne alkoholu. U dětí naopak hrozí, že začnou užívat drogy a v socioekonomickém žebříčku se propadnou až na samé dno. Ze středostavovské rodiny mezi bezdomovce a narkomany.

Úplně poslední možností je, že váš potomek, dcera nebo syn, budou zdárně prospívat, ale jejich život ukončí nešťastná nehoda či se stanou obětí násilného činu.

Z výše uvedeného vyplývá, že spoléhat se na stáří primárně na potomky, by se vám nemuselo vyplatit. Budování rodinných vztahů je pro přicházející stáří důležité. Není to však jediné, co musíte dělat.