reklama

Dnes za reference, zítra zaplatíme. Možná

redakce dne 06. 11. 2015 - 00:00

Hamižných chytráků těžící z práce lidí zadarmo, potažmo za reference, je stále moho. U nich za práci koláče nedostanete.
 

Rostoucí trh práce neznamená jen příležitost ke změně zaměstnání za odměnu, nýbrž i vychytralé zaměstnavatele, kteří po vás chtějí výkon, aniž by za odvedenou práci byli ochotni zaplatit. Situaci si přiblížíme na pěti modelových situací, v nichž je na prvním místě co nejlepší podaný pracovní výkon, který však není následovaný žádnou odměnou. Čtěte také: Nejlepší čas na změnu práce

Níže uvedené historky z natáčení nám zaslali čtenáři, kteří se s nimi ve své pracovní kariéře setkali. Vyplývá z nich jediné, než za mrzký peníz pracovat pro hamižného zaměstnavatele, je vhodnější zajít na patřičný úřad pro sociální dávku. Na konci článku je stručně popsaný příběh podnikatele, který svým zaměstnancům neplatil, tak jak měl.

Práce (stáž) za reference

Neziskovky, ale také obří nadnárodní korporace, využívají ochotu pracujících a nabízejí jím úžasnou referenci do jejich životopisu. Jenže ze dvou řádek v CV se nenajíte a má to i další efekt. Při případném pohovoru do dalšího zaměstnání si vás zařadí mezi srdcaře, kteří na nějaký ten peníz příliš nehledí a váš případný plat tomu bude odpovídat. Čtěte také: Rozdíly při náborování absolventa a profesionála

Práci za reference směle odmítejte, klidně se vztyčeným prostředníčkem. Ostatně toto hambaté gesto můžete v podstatě ukázat na svého šéfa i v níže uvedených situacích.

První měsíc zdarma

Zřejmou snahu po snižování zbytečných nákladů mají tací zaměstnavatelé, kterým se nechce za práci svých podřízených platit. Proto přicházejí s motivačními nabídkami, že vás zaměstnají, avšak první měsíc budete pracovat zadarmo a pak se uvidí co dál. Dál nemusí být nic. Anebo třeba práce na živnostenský list. Odpovědí chlebodárce bude, že je to pro vás tak lepší a získáte více peněz, než kdybyste pracovali na hlavní pracovní poměr. Jestliže vám někdo podobnou kombinaci bezplatné práce a následné odměny na ŽL nabízí, rozlučte se a jděte hledat štěstí o dům dál. Čtěte také: Jak vypadá dobré pracovní místo?

Prodloužená zkušebka

Obdobou na první měsíc zdarma je snaha některých zaměstnavatelů vás nejprve zaměstnat na dohodu o provedení práce a teprve, když se osvědčíte, vám nabídnou pracovní místo. Věc má jeden důmyslně zlomyslný háček. Vaše zkušební doba, po kterou vás mohou kdykoliv vyhodit, se prodlužuje. Řekněme, že práce na dohodu trvá půl roku, další tři měsíce bude trvat zkušební doba. Jestliže se zaměstnavateli nebude na vás cokoliv zdát, může vám zkušebku ještě jednou o tři měsíce prodloužit. Smolíka mají tací, kteří zastávají vedoucí post. Ti mohou mít zkušební dobu dlouhou až šest měsíců plus její případné prodloužení. Čtěte také: Čtyři nejčastější příčiny vyhazovu z práce

Odměna ano, ale jsme startup...

Poslední variací na práci zadarmo je pracovní aktivita pro startupy hledající nové zaměstnance, avšak mají přísně navržený rozpočet. Respektive vám práci dají, ale za minimální mzdu, byť vaše vědomosti, schopnosti a pracovní potenciál odpovídá třeba průměrné či dokonce nadprůměrné mzdě. Nehledě na to, že váš chlebodárce bude za vaši práci inkasovat mnohonásobně vyšší částku než kterou vám vyplácí.

Čtenářka Jindra N. z Prahy, která nám tip poslala, navíc doplnila, že se jí dokonce potenciální zaměstnavatel zeptal, jestli má dostatek peněz na to, aby u nich pracovala za minimální mzdu. V podstatě to znamená, že kdesi budete trávit čas a zároveň si platit část životních nákladů, neboť z minimální mzdy horko těžko poplatíte život v české megapoli. Čtěte také: Je lepší být nezaměstnaný anebo nespokojený s prací?

Práce ano, mzda žádná, pomsta jistá

Podnikáte a daří se vám? Možná jste již někdy zvažovali, že byste té líné čeládce nezaplatili, případně jí dáte méně, než co si skutečně odpracovala. Máte-li podobné choutky, prostudujte si příběh pražského podnikatele Vladimíra Krulce, který provozuje restauraci Řízkárna. Začalo to nenápadně tím, že svým zaměstnancům nevyplácel mzdu. Nyní se bojí o majetek, zdraví nejen své, nýbrž i rodiny. Zatím mu hořela auta, do budoucna mohou útočníci přitvrdit. Dopátrat se pravdy není jednoduché. My se ostatně tohoto podnikatele zastávat nehodláme, jen je dobré poukázat na možné příčiny situace, ve které se nyní nachází.