reklama

Dopis finančního poradce: Investujte, na ztráty nehleďte

redakce dne 10. 09. 2015 - 00:00

Hypotetický dopis finančního poradce pro mladou dámu, která chce investovat s vidinou blahobytného důchodu.
 

Rady a doporučení finančních poradců mohou být různé. My jsme se zaměřili na hypotetický dopis finančního poradce, který se zabývá zadáním mladé ženy. Hana, jak se tato bytost jmenuje, chce prožít pokud možno blahobytný důchod. Ráda by se vyhnula strádání a zbytečnému odpírání i takových maličkostí jako je občasná káva a sladké potěšení v kavárně.

Zároveň si chce zajistit důstojné dožití jako je mít dostatek peněz na úhradu bydlení bydlení, případně finance na svou péči či pobyt v domově pro seniory. Nechce se spoléhat pouze na své budoucí potomky nebo manžela, jednak děti zatím nemá a ani je příliš navážno neplánuje. Rovněž nehodlá vkládat důvěru do mladé generace nebo životního druha a ráda by se na podzim života zajistila po vlastní ose. Budoucí pomoc rodiny je vítaná, byť s ní prozatím kvůli její absenci nepočítá. Čtěte také: Znamená plánování financí lepší správu peněz?

Medailonek: Hana Pražská (33 let)

Hana žije v Praze ve vlastním bytě, který předtím deset let splácela. Pracuje jako obchodní manažerka ve středně velkém mediálním vydavatelství. Příjmově patří mezi ty osoby, které mají základní plat rovný dvojnásobku průměrné mzdy v národním hospodářství. Zatímco dolní hranice je jasně stanovená, horní nikoliv. Při opravdu vynikajícím měsíci může její ohodnocení hravě dosáhnout šestimístnou sumu začínající dvojkou. Pravidelné čtvrtletní odměny jí opět zlepšují její osobní finance. Průměrně si tak měsíčně přijde na dvojnásobek jejího základního platu. Kromě nového bytu 3+kk v pražském širším centru nevlastní žádný další majetek. Po městě se pohybuje městskou hromadnou dopravou, mimo město využívá automobil svého druha. Čtěte také: Proč mít finanční rezervu

Nejen investice, nýbrž i obyčejné spoření

Sestavili jsme hypotetický dopis finančního poradce, který se zaměřuje na srozumitelné sdělení, kterým směrem by měla Hana uvažovat. Nemusí se zběsile vrhat na investování, mnohdy stačí odkládat peníze na termínovaný vklad. Sice tím přichází o efekt zhodnocení v čase. Zároveň má k dispozici nominální hodnotu peněz, které odložila a při troše štěstí udrží i jejich reálnou hodnotu.

Milá Hano,

předně děkuji, že jste se na mě obrátila. Na našich schůzkách jsme probrali vaše očekávání ohledně budoucnosti v důchodovém věku. Získal jsem tak základní představu, jak byste chtěla penzi strávit. Na základě zjištěných informací bych se nejvíce přikláněl k investování do všech typů investičních nástrojů – tedy do akcií, otevřených podílových fondů (včetně programů životního cyklu) a investičních certifikátů. Záleží i na správném výběru investičních strategií. Vycházím ze zjištěných skutečností, kdy vám každý měsíc přebývá významná pětimístná částka.

Na tomto místě je nutné podotknout, že před samotným investováním je zapotřebí vyplnit investiční dotazník a zjistit, jaký typ investorky jste. Podle toho by se odvíjela i navazující investiční strategie. Jakmile začnete investovat, neohlížejte se přehnaně na ztráty.

I kdybyste do žádných investic své peníze neposílala, je možné je pouze odkládat na depozitní účet. Ten by měl být úročený takovou úrokovou sazbou, která by pokrývala náklady za jeho případné vedení, daně z úroku a v neposlední řadě i míru inflace. Pakliže byste se rozhodla pouze pro variantu spoření, i to je cesta, jak se zajistit na budoucnost.

Poslední možností je nákup vhodných nemovitostí za účelem jejich pronájmu. Zde bych doporučoval investovat spíše do menších bytů mimo velká města. Plynoucí příjmy z pronájmu jednoho bytu nebudou nikterak závratné, ale při nákupu více bytů by mohlo jít o zajímavý zdroj příjmů, který se blíží do kategorie pasivního příjmu.

Ostatní složky vašeho finančního plánu jako je vhodné zajištění, bychom probrali případně osobně.

S úctou Váš finanční poradce