reklama

Dřevostavby dobývají srdce Čechů

redakce dne 24. 07. 2014 - 00:00

Dřevostavby začínají být stále častěji brány jako plnohodnotné bydlení. Dobře vnímány jsou i z pohledu úspory provozních nákladů.
 

Dřevostavby začínají pomalu dobývat mysli a srdce Čechů. Část majitelů dřevěných domů vnímá dřevostavby jako návrat k přírodě, pro jiné jde o trendy bydlení, které splňuje veškeré pohodlí a komfort. Zároveň lze na dřevostavby nahlížet jako na solidní prostředek, jak vyřešit bydlení a zároveň ušetřit budoucí náklady nejen za vytápění. Výhod je zkrátka celá řada, stačí si jen vybrat tu pravou, kterou nejvíce oceníte. Čtěte také: Jak na startovací byt a první společné bydlení

Při pohledu do statistik Ústavu racionalizace ve stavebnictví roste obliba dřevostaveb. Zatímco v roce 1997 bylo dokončeno 87 rodinných domů v tomto režimu, v roce 2012 jich bylo postaveno již přes 1700. Zajímavé je i srovnání s celkovým počtem postavených rodinných domů, kdy jich v roce 2012 bylo na území České republiky postaveno 17 100. Podíl dřevostaveb tak činil desetinu. Do budoucna se dá očekávat, že rodinných domů postavených ze dřeva značně přibude. Avšak při srovnání se světem, například se skandinávskými zeměmi (Švédsko, Dánsko, Norsko a Finsko) patříme stále k nováčkům. Stejně tak i při srovnání s dalšími západními státy jako jsou Spojené státy, Kanada, Švýcarsko nebo Německo. Dřevo je zkrátka jedním z materiálů budoucnosti, které je dostupné a zároveň příjemné pro bydlení. Čtěte také: Jak koupit stavební pozemek?

Bezpočet forem staveb

Dřevostavby mají mnoho přívlastků. Mohou být postavené formou bungalovů anebo montované jako stavebnice. Při splnění určitých podmínek je lze postavit svépomocí anebo se spolehnout na specializované firmy a jejich řešení na klíč.

Oproti klasickým zděným stavbám lze na dřevostavbách rodinných domů ušetřit až trojnásobně. Energetická úspora bude zajímat při stavbě zřejmě každého, kdo nechce dále platit rostoucí náklady na energiích. Výborné tepelně-izolační vlastností a vytápění dřevostavby je rychlejší a efektivnější. Oproti zděným domům nemusíte vytápět zdi, nýbrž veškeré teplo jde okamžitě do prostoru. V letních měsících je v dřevěných domech příjemné klima. Čtěte také: Zvýšení hodnoty obytného domu vede přes jeho revitalizaci

Málo kvalifikovaných odborníků

Pro dřevostavby hovoří i jednoduchost výstavby, kdy se kromě základní desky celý dům staví tzv. suchou metodou, kterou je možné využít i v zimních měsících. Jak bylo uvedeno výše, laická obec často přemýšlí o postavení dřevostavby svépomocí. Máte-li k dispozici partu schopných řemeslníků s potřebnými zkušenosnostmi, můžete ušetřit část nákladů spojených se stavbou. Opačně to však nedává smysl a je proto lepší volit profesionální řešení.

Protože jsou dřevostavby vnímánané jako domy s nízkou energetickou náročností, je potřeba, aby jejich stavbu prováděly osoby, které jsou dostatečně kvalifikované. Podle odhadů České rady pro šetrné budovy bude potřeba do roku 2020 vzdělat na 60 tisíc osob, které se budou věnovat stavění pasivních domů a bytů. Jde o celou řadu profesí jako jsou instalatéři, topenáři, kamnáři, kominíci, elektromechanici pro slaboproud i silnoproud, izolatéři a revizní technici.

Moderní trendy v bydlení pronikají i do projektů, které nejsou jen privátní, nýbrž i veřejné. První vlaštovkou na tomto poli je pasivní bytový dům pro důchodce, který vznikl kousek od Brna.

Pasivní dům pro seniory

Pasivní bytový dům pro seniory v Modřicích u Brna je prvním projektem ze dřeva, který byl postaven s ohledem na budoucí růst energií. Podle odhadů by měly náklady na vytápění být několikanásobně nižší než u podobně velkých standardních projektů. Cena bytového domu vyšla na 88 milionů korun bez daně z přidané hodnoty. Celkem se v bytovém komplexu nachází 32 garsonek o velikosti 30 metrů čtverečních a devět bytů 2+kk s plošnou výměrou 45 metrů. Čtěte také: Hypotéka jako dobrý kamarád nájemníka

Měsíční náklady za energie a vodu se mají pohybovat okolo 450 korun. Nájem za garsoniéru je stanoven na 6599 korun, větší malometrážní byt vyjde na 8749 korun. V ceně jsou započítány všechny myslitelné služby (úklid bytu a společných prostor, žehlení, praní, výdej obědů). Přednost mají senioři z Modřic a okolí, alespoň to již dříve sdělila místostarostka Modřic Hana Chybíková.