reklama

Druhý pilíř důchodové reformy

redakce dne 21. 08. 2012 - 01:00

Druhý pilíř důchodové reformy je pozlátko, do kterého se nevyplatí vstupovat. Nejde z něho vystoupit.
 

Vstoupit či nevstoupit? To je otázka, kterou si bude klást nejeden člověk starší 18 let. Především pak lidé, kteří jsou starší 35 let. Ti mají na vstup do druhého pilíře pouze šest měsíců. Oproti čerstvě plnoletému jedinci – ať už mladému muži nebo mladé slečně, kteří mohou přemýšlet dalších 17 let, jestli se do druhého pilíře zapojí.

Existuje jeden parametr, který vás od zapojení se do druhého pilíře spolehlivě vyřadí. Tím je noticka, že účastník druhého pilíře reformy penzí musí být ekonomicky aktivní. Pokud pobíráte například invalidní důchod anebo jste nezaměstnaní, nikdo vás do „prostředního“ pilíře nepustí.

Argumentů pro vstup je jako šafránu

Ačkoliv je důchodová reforma očekávaná jako déšť na poušti, její příchod vyvolal nejedno rozčarování. Důvody pro vstup hovoří jasně. Z vašeho platu se přesune velice malá část do fondů spravovaných penzijními společnostmi, které je budou zhodnocovat. Zastánci tohoto principu argumentují tím, že účastník bude odkládat na svou budoucí penzi alespoň něco. Do karet jim hraje tvrzení, že většina Čechů je na štíru s finanční gramotností. Snadno tak uvěří komukoliv, kdo se objeví v televizi nebo v dalších typech médií řka, že druhý pilíř je správná volba. Jenže není.

Druhý pilíř = nemožnost ukončení

Vše si ukažme na příkladu. Představte si, že jste si někdy v minulosti sjednali finanční produkt, který vám měl přinést nějaký výnos. Postupem doby se však na trhu objevily další produkty. Ty jsou od toho původního značně inovované a nabízejí lepší zhodnocení, vyšší pokrytí různých rizik apod. Vy ale nemůžete danou smlouvu vypovědět. Až do konce života musíte platit každým měsícem předem danou částku, která se vám strhává z platu.

Co z toho plyne? Každoměsíčně platíte nějakou částku, i když víte, že na trhu existuje lepší řešení, ze kterého byste měli vyšší užitek. Smlouvu vypovědět nemůžete. Podobně funguje i druhý pilíř. Jen s tím rozdílem, že již nyní je na trhu dostatečný počet finančních produktů, který tento způsob zhodnocování finančních prostředků hravě překonají.

Z druhého pilíře nebudete moci vystoupit. Respektive to možné bude za splnění jedné ze dvou podmínek. Buďto dosáhnete věku 60 let a tím pro vás účast v tomto pilíři skončí, anebo mezitím zemřete. V případě vašeho úmrtí se finanční prostředky z tohoto pilíře stanou předmětem dědictví. Jestliže zemřete v době, kdy jste již pobírali důchod, vaši příbuzní nic nedostanou. Tedy za předpokladu, že jste nezvolili výplatu důchodu s tříletou pozůstalostní rentou.