reklama

Analýza: Energetické akcie společností ČEZ, E.ON, RWE

redakce dne 26. 10. 2011 - 00:00

Nákup akcií energetických společností je sázka na jistotu. Energetický sektor je necyklický a daří se mu i v nepříznivých dobách. Pro konzervativního investora je na místě další zásadní argument – stabilní výplata dividend. Přinášíme analýzu tří společností, které působí v České republice.

Investovat do společností, které se zabývají výrobou, distribucí a prodejem elektrické energie a plynu patří mezi dobré investorské zvyky. Navíc jde o stabilní odvětví. Firmy nepodléhají makroekonomickým vlivům, které periodicky ovlivňují vývoj hospodářství. Nepříznivě se může naopak jevit to, že energetické firmy nemají kam růst. Těžko mohou donekonečna zvyšovat své příjmy a tím i zisk, potažmo dividendy pro své akcionáře. Držitelé akcií energetických společností by měli mít teoreticky radost jak z globálního oteplování, tak i z opačného jevu. V létě se spotřebuje více energie na klimatizace, v zimě naopak na vytápění. Elektřinu však potřebujeme i ke svícení, pohánění domácích spotřebičů. O budoucím boomu elektromobilů a jejich dobíjení nemluvě.

S trochou nadsázky řečeno, jsou energetické tituly vhodné pro ultrakonzervativní investory, kteří jsou v investování nováčky. Vhodné jsou samozřejmě i pro ty, kteří chtějí uchovat hodnotu peněz a ukousnout něco málo z vyplácených dividend. Čtěte také: Dividendy v roce 2011: Čtyři tipy na dobrý výnos

Tuzemská energetická jednička: Skupina ČEZ

Energetický gigant ČEZ (kdysi České energetické závody) dominuje jak u nás, tak i v regionu střední a východní Evropy jako významný hráč na poli výroby, distribuce a prodeje elektrické energie. Tržní kapitalizace společnosti ČEZ k datu vydání tohoto příspěvku dosáhla 415 miliard korun. To však nemusí konzervativního investora příliš zajímat. O hodně důležitější informací je, že v tuzemsku nemá ČEZ významnějšího konkurenta. Pozici jedničky si tak polostátní podnik udrží i v nadcházejícím desetiletí. Čtěte také: Případová studie ČEZ: Akcie, dividendy a rozvoj společnosti

Se státem coby majoritním akcionářem za zády se pojí i dvě potenciální hrozby. První z nich je dividendová politika. Výplatní poměr za loňský rok byl 57 procent ze zisku, jež plyne akcionářům. Výplatní poměr se může na základě politického rozhodnutí měnit. Předpoklad, že nyní stát potřebuje dividendy se může v brzké budoucnosti změnit. Zejména s ohledem na fakt, že ČEZ plánuje dostavbu jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Rovněž se uvažuje o výstavbě třetí atomové elektrárny. Druhým rizikem jsou nepřehledné a především nepředvídatelné personální čachry. Náhlé odstoupení Martina Romana z funkce předsedy představenstva a generálního ředitele vzbuzuje řadu otázek jestli jde o dočasný výkyv anebo nastolení nového trendu. Odpovědět neumíme. Čtěte také: Martin Roman končí v čele ČEZu

Z pohledu investora jde zatím o stabilní firmu, která vyplácí polovinu svého zisku akcionářům. Výnos dividendy byl za rok 2010 ve výši 6,6 procenta, což je po zdanění 15procentní srážkové daně 5,6 procenta. Do budoucna by se neměl jak výplatní poměr, tak výnos na dividendu příliš měnit. Cena akcie se již několik let drží pod hranicí 900 korun. S ohledem na vývoj ekonomiky se příliš nepočítá, že by v nadcházejících několika letech vyšplhala cena za jednu akcii na 1400 korun, kde byla v dobách své největší slávy.

Německé energetické společnosti: E.ON a RWE

Doslova za humny mají svá sídla další dvě významné energetické společnosti a to E.ON a RWE. Obě mají své aktivity i v Česku, avšak nedosahují takových hodnot jako ČEZ, alespoň ne u nás. Pro nás je však důležitější dívat se na obě firmy očima akcionářů držících podíly v mateřských společnostech. Čtěte také: Jaké středoevropské akciové fondy nabízejí velké banky?

Společnost E.ON je pro investora zajímavá tím, že vyplácí dividendy okolo pěti procent z hodnoty akcie. RWE má dividendovou politiku stanovenou okolo osmi procent z hodnoty akcie. Výplatní poměry obou společností se drží v rozmezí 50 až 70 procent. Očekává se sice drobný pokles, ale pro dlouhodobé investory jde stále o kvalitní investici. Záporně se může projevit měnové riziko.

Tržní kapitalizace je v případě E.ON 45,52 miliardy dolarů, u RWE pak 15,22 miliardy eur. Za poslední rok se hodnota jedné akcie společnosti E.ON pohybovala v rozmezí od 17,36 do 34,63 dolaru, v rámci RWE od 21,22 do 55,88 eur. Aktuální cena akcie E.ON byla 24 dolarů, RWE lehce pod 31 eur. Zvažte, zda si do vašeho akciového portfolia pořídíte akcie EON. Čtěte také: Akcie: Pravidelná dividendová renta anebo vysoké výnosy?