reklama

Evropské energetické společnosti ztrácejí na hodnotě

Josef Švejda dne 29. 10. 2010 - 08:00

Od začátku roku ztratily významné evropské energetické společnosti až 26 procent ze své hodnoty. Ani český ČEZ není výjimkou. Od Nového roku ztratil 12 procent své hodnoty.

Za poklesem hodnoty je zejména cena za megawatthodinu silové energie. Ta se obchoduje na energetické burze v německém Lipsku. Zatímco v roce stála megawatthodina 70 eur, nyní se cena za stejnou jednotku pohybuje okolo 50 eur. Navíc nákupy elektřiny se provádějí v dvouletém horizontu, což má za následek snížení ceny firem až v letošním roce. Například v roce 2002 prodávala firma megawatthodinu za 20 eur. Čtěte více: Jaké akcie si můžete koupit na českých burzách?

Energetická skupina ČEZ začíná mít problémy

Dosavadní korporátní premiant v podobě polostátní firmy ČEZ začíná mít problémy. Zejména když v nynějších dnech vyplouvají na povrch informace o dluzích této společnosti a jejích zahraničních investicích, které si vyžádají další peníze. SuperČEZ, jak se ČEZu v minulosti přezdívalo, začíná docházet dech a peníze.

Letošní čistý zisk společnost se bude podle odhadů společnosti ČEZ pohybovat okolo 46,7 miliardy korun. V minulém roce dosáhl čistý zisk 51,9 miliardy korun, což je v historii této společnosti nejvíce a poprvé a zřejmě i dlouho naposled překonal hranici 50 miliard korun. Čtěte více: Vydělejte deset procent na českých dividendových akciích

To však není všechno. Vedení tuzemského energetického molochu až do roku 2008 téměř neinvestovala do své činnosti. Veškeré vybavení, zejména pak uhelné a atomové elektrárny, zdědila z komunistické éry. Dalším důvodem poklesu cen akcií mohou být právě investice. V otaznících zatím visí dostavba jaderné elektrárny Temelín, která by mohla vyjít až na 100 miliard korun. Na rozdíl od stavby prvních dvou bloků, které platil stát, bude celá stavba závislá na ČEZ. Mohlo by se tak lehce stát, že zatím relativně štědré dividendy se na několik let značně přiškrtí. Údajně by mohli padat i hlavy a dosavadní generální ředitel a předseda představenstva Martin Roman by spolu se svým management mohli opustit vedení této firmy. Ta je ve středoevropském kontextu skutečně obrovská.

Sečteno a podtrženo

I když je vývoj hodnoty ČEZu a dalších energetických společností nakloněn, neznamená to v žádném případě krach některé z uváděných společností. Zkrátka se jim přestalo dařit. Jako příčinu můžeme hledat v hospodářské recesi, která tlumí průmysl a nutí domácnosti k úsporám.