reklama

Finanční nezávislost: Každý ji chápe jinak

Eva Nachtmannová dne 08. 11. 2010 - 00:00

Finanční nezávislost lze chápat několika způsoby. Jedním z nich je, že získáte takový majetek, ze kterého budete doživotně čerpat rentu, aniž byste museli pracovat. Představa je to lákavá, avšak ne každému se ji podaří uskutečnit.

Pro někoho je finanční nezávislost spojená s nahromaděním peněz a postupného vyplácení doživotní renty, jiný člověk má naopak rentu spojenou s vlastnictvím a pronajímáním nějaké nemovitosti. V kostce jde vesměs o stav, kdy je člověk nezávislý na práci, jako hlavním zdrojem svých příjmů.

Bohatý táta, chudý táta

Finanční nezávislost má dobře zvládnutou Robert T. Kiyosaki, autor několika knih, z nichž neznámější je zejména Bohatý táta, chudý táta. Avšak rady tohoto amerického podnikatele Japonského původu nelze brát příliš vážně. Kiyosakiho největší příjmy údajně plynou z prodeje jeho knih a přednáškových turné, zatímco o jeho podnikatelských aktivitách nic nevíme.

Cesta k získání finanční nezávislosti neboli svobody je dlouhá a ne každý dojde až na její konec. Jak už to bývá, klasickým zaměstnaneckým poměrem, kde jste osm hodin denně a snažíte se ze všech sil se k finanční nezávislosti nedostanete. Můžete si zajistit slušný život, ale nikdy nebudete moci uvažovat o tom, že byste odešli do předčasného důchodu anebo si v padesáti řekli, že jste ještě nebyli tam a tam a prostě tam odjedete.

Kdo má šanci být finančně nezávislý?

Platí, že čím jste bohatší, tím máte vyšší šanci stát se finančně svobodným. Můžete být úspěšným podnikatelem anebo šťastlivcem, který se narodil do bohaté rodiny. Finančně nezávislým může být i výherce v loterii, avšak šance, že se stanete multimilionářem díky losu je tak mizivá, jako vaše cesta do vesmíru. Je více pravděpodobnější, že vyděláte nějaké peníze podnikáním, než tipováním několika čísel.

Co je však prvotním signálem finanční svobody? Je to zejména píle, houževnatost, dobrý nápad, dostatek chuti k práci a notná dávka štěstí. Někteří podnikatelé však říkají, že jedinou cestou ke zbohatnutí je pracovat více, než většina lidí. Úspěch se pak prý dostaví.