reklama

Hele kámo půjč mi prachy

redakce dne 30. 09. 2014 - 00:00

odvodníci a podvodnice číhají kdekoliv. Třeba za klávesnicí počítače a čekají na svou příležitost, aby vás na dálku obrali.
 

Na sociálních sítích dochází k dalšímu nešvaru. Tím je vytáhnout z okruhu svých známých a zpřízněných lidí peníze. Za milou tvářičkou se může skrývat zloděj, jenž chce získat vaše finanční prostředky.

Nemálo uživatelů ve světě, ale i u nás, je vystaveno nástrahám sociálních sítí, kdy se útočníci snaží dostat k vašim penězům. Nejde jen o žádosti typu, „půjč mi peníze“, nýbrž i požadavek na zaslání údajů z platební karty. Jsou dokonce známy případy, kdy oslovený zaslal přístup do svého internetového bankovnictví, včetně přeposlání textových zpráv nutných pro vstup či pro potvrzení bankovního převodu.

Ahoj, tady Kristýna

Představte si, že vám na Facebooku napíše vaše kamarádka Kristýna. Slovní projev, styl psaní i zvolený tón oslovení bude obvyklý. Jedinou podivností je prosba o půjčku. Nejsnadnější možností je ověřit telefonicky, jestli jde opravdu o vašeho známého a zda-li je důvod o půjčení peněz oprávněný. Účet na sociální síti mohl být ukraden a následně zneužit. Čtěte také: Pět nejčastějších chyb bankovních klientů

Zneužití profilu na sociálních sítí není příliš složité. Čeští uživatelé používají velice jednoduchá hesla, jako je například „heslo“ nebo „hesloheslo“, které prolomí takřka kdokoliv. Jestliže vás někdo z vašich známých, příbuzných nebo přátel požádá o půjčku, kterou jste schopni a ochotni půjčit, vyžádejte si číslo jeho bankovního účtu a peníze mu raději převeďte.

Pakliže to stačit nebude, jde s nejvyšší pravděpodobností o podvoníka. Ten vám může poslat odkaz na platební brány, do které máte zadat přísušné údaje ohledně platby.

Nevyplňujte neznámé formuláře

Na webových stránkách lze narazit na celou řadu podvodných formulářů, které se tváří jako platební brány. Ve skutečnosti jde o umně zhotovené formuláře, které mají za cíl získat od vás potřebné informace. Čtěte také: Čtyři zásady pro bezpečné používání internetového bankovnictví

Někteří podvodníci vás mohou požádat o to, abyste za ně zaplatili ve známém e-shopu s dobrou pověstí. Problém spočívá ve výzvě a následném doručení zboží, případně zrušení objednávky a přeposlání finančních prostředků na jiný účet, než ze kterého přišly peníze. Opět platí, že podobnou výzvu raději ověřte telefonicky nebo ještě lépe při osobním setkáním.

PIN ke kartě si vezměte do hrobu

Poslední pravidlo hovoří zcela jasně. Poslali byste komukoliv váš PIN od platební karty? Zřejmě ne. Totéž platí i tehdy, když je zapotřebí pro provedení platby SMS klíč. Ani ten nikomu neposílejte. Pakliže vás někdo vyzve, abyste mu jeho SMS klíč přeposlali, může jít o nejapný žert anebo zneužití vašeho účtu. Čtěte také: Zásady správného používání platebních karet

V našem typovém případě útočník dokázal překonat část bezpečnostních prvků a chybí mu pouze verifikace platby. Jestliže vás kamarádka Kristýna vyzve, abyste jí přeposlali SMS klíč, neboť jí nějak nemůže přijít, zbystřete. Telefonní číslo, na které SMS klíč chodí, nelze jednoduše změnit.

Uvedli jsme několik případů, které představují v současné době určitá bezpečnostní rizika. Lze předpokládat, že do budoucna bude mít toto nežádoucí chování rostoucí tendenci.