reklama

Hospodářské výsledky: ČEZ má ostudu, Česká spořitelna snížila zisk o 4,5 procenta

Josef Švejda dne 25. 02. 2011 - 13:39

Zveřejnění hospodářských výsledků nabralo v posledním únorovém týdnu na dynamice. Plánovaná čísla zveřejnila Česká spořitelna. S prezentací svých čísel přispěchal i ČEZ, který tak měl učinit až poslední únorový den.

V případě České spořitelny byly hospodářské ukazatele zveřejněny podle předem oznámeného kalendáře. Podle něj se řídí investoři, média, regulátoři a tvůrci trhu. Stručně řečeno je regulátorem Česká národní banka a tvůrcem Burza cenných papírů Praha. Jízdní řád zveřejňování hospodářských výsledků se občas zasekne. Například loni společnost AAA Auto Group zveřejnění výsledků za rok 2009 o týden zpozdila. Zatím poslední případ, kdy výsledky byly zveřejněny mimo plán, se stalo tento čtvrtek. Energetický gigant ČEZ rozeslal tiskovou zprávu se svými výsledky o několik dnů dříve. Původní termín byl stanoven na pondělí 28. února 2011.

„Naprosto nečekaně byly zveřejněny hospodářské výsledky skupiny ČEZ. O pár dní dříve a bez jakéhokoliv komentáře. Společnost ČEZ se snažila ještě omylem zveřejněné výsledky ututlat dalším e-mailem,“ napsala ve svém komentáři ekonomka Ivona Hrušová ze společnosti Next Finance a dodala: „Nejde ani tak o dřívější zveřejnění výsledků, ale o to, že informace nebyly dostupné v ten samý okamžik všem investorům. Právě na této dostupnosti přitom stojí teoretická efektivita akciových trhů.“

Hospodářským výsledkům velkých společností působících v Česku se věnujeme. Přečtěte si článek: Vzduchem létají miliardy. Banky zveřejňují hospodářské výsledky

Společný jmenovatel: Pokles zisku

Jak Česká spořitelna, tak i společnost ČEZ má jeden společný jmenovatel. Tím je pokles čistého zisku oproti předchozímu hospodářskému roku 2009. Česká spořitelna si pohoršila o 4,5 procenta. Za rok 2010 vygenerovala neauditovaný čistý zisk 12,05 miliardy korun. Zatímco v roce 2009 činil čistý zisk 12,74 miliardy korun.

ČEZ měl radikálnější pokles čistého zisku a to o devět procent. Zatímco v roce 2009 vygeneroval vůbec nejvyšší čistý zisk ve své historii a to 51,9 miliardy korun. Za loňský rok pak „jen“ 47,2 miliardy Kč.

Pozitivním signálem je fakt, že cena akcií energetické společnosti by měly podle Ivony Hrušové růst. Jednou z příčin nárůstu hodnoty akcií ČEZu je pokles těžby ropy v zemích světa, které jsou rozvířeny občanskými revolucemi a současně tlakem na růst ceny této klíčové komodity. S růstem ropy poroste i cena energie, která se obchoduje v německém Lipsku.

Pro pořádek je vhodné uvést, že společnost ČEZ je zisková už v okamžiku, kdy se cena elektřiny za megawatthodinu pohybuje na úrovni 20 eur. Většina elektřiny, kterou chce ČEZ prodat v letošním roce, se pohybuje okolo ceny 52 eur za megawatthodinu. V tučných letech nedávno minulých prodával ČEZ megawatthodinu elektřiny i za 70 eur.

Letem světem: Axa Group a pojišťovací část ING

Jak jsme v týdnu uvedli na naší facebookové stránce, pojišťovací část banky ING zabývající se životním pojištěním a penzijním připojištěním vykázala v Česku za rok 2010 čistý zisk 745 milionů korun. Oproti roku 2009, kdy měla tato divize čistý zisk 1,09 miliardy, došlo ke znatelnému poklesu. V tiskové zprávě k hospodářským výsledkům pojišťovací části ING se uvádí, že v roce 2009 zaznamenala společnost ING mimořádně příznivé výsledky. Meziroční nárůst čistého zisku dosáhl 58 procent, tedy historicky nejlepšího výsledku.

Finančí skupina Axa Group zveřejnila rovněž své hospodářské výsledky za minulý rok. Celá skupina, která působí i v České republice, vyprodukovala čistý zisk 2,7 miliardy eur (cca 66,231 miliardy korun Kč). Správní rada společnosti navrhla výplatu dividendy o 25 procent vyšší, oproti té minulé. Dividenda byla stanovena na 0,69 eura (cca 16,93 koruny) na akcii. Cena akcie se v současné době obchoduje okolo 15 eur. Kurz akcie, podle které se odvozuje procentní výše dividendy, nebyl zveřejněn. Ukazatel P/E, jenž značí cenu akcie ku zisku na akcii, je v současnosti 8,59.