reklama

Proradná Inflace opět na scéně aneb Jak jí šerif Výnos potlačil

redakce dne 03. 01. 2013 - 00:00

Inflace, neviditelný zabiják hodnoty našich peněz, bude působit i v nadcházejícím roce. Poradíme vám, jak se proti němu bránit.
 

Inflace a tipy a triky jak s ní účinně bojovat připomínají dlouhohrající gramofonovou desku. Neexistuje totiž zaručený „fígl“, jak na ni vyzrát. Abychom však nepřehrávali stále dokola obehranou písničku, podívali jsme se na řešení tohoto problému novýma očima. Trochu to připomíná obsazení westernu či operní árie.

Co je to inflace?

Inflace je znehodnocování hodnoty peněz. Kdo ji měří a jakým způsobem si můžete přečíst v samostatném příspěvku nazvaném Míra inflace.

Inflace, výnosy, daně, poplatky

Ještě než se pustíme do samotného potírání inflace, je zapotřebí si představit i další hráče, které s ní mají něco málo společného. Někteří jí pomáhají, jiní likvidují. Osamělým bojovníkem proti inflaci jsou výnosy. Ty mohou být buďto fixní, tj. na začátku období vám banka nebo jiná finanční instituce slíbí jak velký výnos za dané údobí získáte, anebo variabilní. V tomto případě vám zhodnocení nikdo neslíbí.

Daně a poplatky jsou v podstatě neutrálními hráči, avšak nepřímo pomáhají inflaci. Oslabují totiž výnosy, které by bez těchto dvou parametrů mohli inflaci lehce přemoci.

Z celého popsaného případu se dá vytvořit jednoduchá rovnice, ve které platí následující:

Výnosy mínus (inflace plus daně plus poplatky) rovná se čisté zhodnocení

Zhodnocení tak musí být vyšší než zbylé tři ukazatele. Inflace má přitom dominantní postavení, daně a poplatky pak připomínají pomyslné jazýčky na vahách.

Inflační výhled na rok 2013

Inflace by měla podle předpovědí České národní banky (ČNB) a Ministerstva financí ČR v letošním roce klesnout pod 2,5 procenta. Tato predikce ostatně odpovídá dlouhodobému inflačnímu cíli ČNB, která jí chce udržet na úrovni okolo dvou procent ročně.

Jak se inflaci ubránit

Inflaci se můžete nejlépe ubránit vhodným výběrem finančních produktů, které slibují vyšší zhodnocení, než je samotná inflace. Současně dále překonají i součet inflace, daně z příjmů a poplatků, kterými jsou finanční nástroje různě zatížené. Pokud máte k dispozici vyšší sumu, můžete jí s klidným svědomím uložit na kterýkoliv termínovaný vklad, který slibuje roční úrokovou sazbu převyšující čtyři procenta.

Peníze můžete rovněž investovat, avšak zde již neexistencí garance dostatečně vysokého výnosu riskujete i ztrátu hodnoty investované částky. Pro zachování bezpečnosti při investování musíte volné zdroje odložit na předem danou dobu a nemanipulovat s nimi. V opačném případě ohrožujete své finance více, než kdybyste je nechali ladem ležet na kterémkoliv bankovním účtu.