reklama

Životní cyklus investice by měl kopírovat život investora

redakce dne 05. 04. 2013 - 01:00

Jak by měli postupovat tři investoři – čerstvý senior, čtyřicátník a pětadvacetiletá absolventka? Na to se pokusíme najít odpověď.
 

Za trochu kostrbatým titulkem se skrývá jedna důležitá informace. Investor, který se připravuje odpovědně na své stáří, by měl zhodnocovat své finanční prostředky podle toho, jak se vyvíjí jeho život a v jaké se aktuálně vyskytuje životní fázi.

Jinak bude investovat mladá dáma na začátku své kariéry, jinak prošedivělý téměř důchodce. Připravili jsme tři modelové situace investorů a jejich možností jak investovat.

Novopečený senior

Ano, i lidé v důchodovém věku mohou investovat. Ač to zní morbidně, nemusejí se dožít konce svého investičního horizontu. Leč tuto jistotu nemají ani lidé mladší. Přeci jen je s přibývajícím věkem více pravděpodobnější odchod na onen svět.

Senior může investovat. Měl by však dodržovat investiční horizont a nevázat v investicích velkou část svého majetku. Pokud bude mít v akciích například 80 procent úspor, není to příliš dobrá volba. Naopak třicet nebo čtyřicet procent finančního majetku v akciích je pro někoho mnoho, ale pokud jde o kvalitní tituly, jenž pravidelně přinášejí dividendu, dávají logiku. Kamenem úrazu je rychlé získání peněz za každou cenu. Proto je dobré mít dostatečnou finanční rezervu, kterou je možné použít při poklesu hodnoty cenných papírů, případně v situaci, kdy z akcií neplynou dividendy.

Čtyřicátník: Život na vrcholu

Nejinak bude investovat i čtyřicátník nebo čtyřicátnice. Část ekonomicky aktivního života má za sebou, část před sebou. Pokud začal pracovat ve dvaceti, čeká ho v pracovním procesu stejná doba ještě jednou. Lidé v tomto věku mají vesměs rodinu a řeší vlastní bydlení. I přesto by neměli zapomínat na svou penzi. Do důchodu to nemají zase tak daleko.

Při měsíční úložce dvou tisíc korun, mohou v 65 letech získat rentu 4 400 korun. To vše za předpokladu, že investice bude vykazovat pětiprocentní výnos a inflace bude 2,5 procenta. Pokud by začali s odkládáním stejné sumy při shodných parametrech o dekádu později, bude renta činit 2 300 korun.

Superdlouhý investiční horizont mladé ženy

Pětadvacetiletá žena stojící na prahu pracovního, ale i partnerského života má před sebou více než čtyřicetiletý investiční horizont. Má tak dostatek času k tomu, aby mohla zhodnocovat peníze dynamickým až agresivním způsobem. Samozřejmě je neoddiskutovatelnou nutností držet finanční rezervu, kterou bude moci rychle čerpat kdykoliv bude potřebovat. V průběhu jejího života se bude zvětšovat konzervativní složka jejího majetku.