reklama

Investovat individuálně anebo s odborníkem?

Eva Nachtmannová dne 03. 09. 2010 - 12:00

Častým problémem začínajících investorů je otázka s kým investovat. Jestli individuálně anebo s využitím odborníka. Odpověď na tuto otázku nebývá nejjednodušší. Investování na základě rad odborníka bývá dvousečné.

Laik, který je finančním světem takřka nepolíben, nerozezná profesionálního finančního poradce od prostého bouchače smluv. Nevýhodné pojistky, investování do jednoho typu cenných papírů nebo poskytování zkreslených informací jsou jedním ze spolehlivých indikátorů, jak poznat špatného poradce od toho dobrého. Mezi další spolehlivé ukazatele patří vychvalování jednoho finančního produktu a vyzdvihování jeho univerzality. To se může týkat například životní pojistky, která kromě ochrany nabízí i vysoké zhodnocení vložených finančních prostředků apod.

Jestliže se rozhodnete investovat individuálně, budete se muset probrat spoustou informací. Rozlišit rozdíly mezi spořením a investováním je pouhým začátkem. Ještě před vlastním investováním si budete muset ujasnit, jak a proč chcete investovat. Toto obvykle řeší finanční poradci, kteří vám postupně kladou otázky ohledně vašeho majetku, příjmů a cílů. Nechybí ani dotazník, ve kterém zjišťují jaký vztah máte k riziku. Čtěte více: Pět rad pro zájemce o investování do podílových fondů

Finanční poradce v roli investičního guru

Finanční poradce vám postupně při vašich setkáních předkládá různé návrhy na spravování vašich financí. Kromě investování vám bude nabízet životní pojištění, stavební spoření, penzijní připojištění. Nemějte mu to za zlé, snaží se dělat jen svou práci co nejlépe. Jestli chcete investovat, řeknete mu to rovnou. Vyhnete se diskusi na téma, jak vhodně nastavit vaší pojistku. Čtěte více: Jaké podílové fondy jsou vhodné pro pravidelné a dlouhodobé investice

Investovat s odborníkem nemusí být vůbec špatné. Dokáže za vás odhadnout, jaký máte investiční horizont. Nabídne vám vhodné produkty, včetně jejich namíchání do výsledného koktejlu, který vám v budoucnu přinese zajímavé výnosy.

Ať už budete investovat sami nebo s profesionálem, důležité je pravidelné investování. Odložit každý měsíc menší částku se vám dlouhodobě vyplatí.

Finanční poradenství v kostce

Přečtěte si další články o finančním poradenství. Připravili jsme pro vás tématickou obsahovou sekci Finanční poradenství, ve které naleznete důležité informace o finančních poradcích a finančně poradenských společnostech působící v České republice.