reklama

Jak a kam investovat malé a velké sumy peněz?

redakce dne 24. 11. 2015 - 00:00

Přehledný návod pro každého, kdo potřebuje zhodnotit peníze a zároveň se vyhnout běžným chybám.
 

Pod svícnem bývá nejčastěji tma. Praví lidové přísloví. O penězích je to podobné. Nejlepší výnosy můžete dosáhnout u nejznámějších finančních produktů. Pakliže berete státní příspěvek jako výnos. Přinášíme základní výčet kam a jak peníze investovat a zároveň se vystříhat základních chyb.

Jednotky tisíc korun

V okamžiku kdy máte k dispozici jednotky tisíc korun, je nejvhodnější kombinace pro uložení peněz spíše konzervativní. Za zvážení jistě stojí doplňkové penzijní spoření (DPS) a stavební spoření. Pro maximalizaci státních příspěvků je nutné dát ročně stranou alespoň 32 tisíc korun. Přičemž 20 tisíc směřujte do stavebního spoření, zbylých 12 tisíc korun do DPS. Od státu navíc získáte dva tisíce za stavebko a 2760 korun za penzijko. Hrubý výnos od státu je více než přijatelných 14,875 procenta. Čtěte také: Kam pravidelně investovat 1000, 5000 a 10 000 korun?

Máte-li uvedené produkty již pořízené, stojí za zvážení sjednání otevřených podílových fondů s příslušnou investiční strategií. Zde již výnosy nejsou nijak garantované, avšak při vhodném výběru mohou činit rovněž zajímavých hodnot.

Desítky tisíc až nižší statisíce

Při investování menších částek je dobré mít stranou odloženou dostatečnou finanční rezervu. Jestliže ji máte, bude postup podobný jako u investování menších sum. Respektive zde vytkneme důležité pravidlo, kterým jsou investice menších částek po delší období. Pořizovat jednorázově cenné papíry možné je, lepší je jejich pořízení rozdělit do několika menších nákupů. Třeba sumu sto tisíc rozdělit na desetiny a nakupovat po dobu jednoho roku. Čtěte také: Kam investovat 150 tisíc korun

Je možné investovat i celou částku, avšak celá řada bank nebo správců aktiv má nastavené minimální částky, které musíte vložit najednou.

Půl milionu korun

Při investicích okolo půl až jednoho milionu korun je postup mírně odlišný. Pro profesionální správu aktiv je nutné vložit větší sumu najednou. V tomto případě je už potřebné, abyste měli dostatečnou finanční rezervu. Pakliže tomu tak není, hrozí vám riziko, že v případě předčasné zrušení investice riskujete ztrátu. Čtěte také: Jak vypadá průměrný investor?

Jednotky milionů korun

Máte-li finanční majetek v hodnotě nižších jednotek milionů korun a více, závisí jejich další zhodnocování na radách odpovědného správce vašich aktiv. Častým případem jsou konzultace privátního bankéře, který vám s penězi pomůže. Nebojte se větší částky rozdělit na dva či více dílů a ty zhodnocujte pokaždé s jiným poradcem (bankéřem). Tato institucionální diverzifikace vám může ochránit část hodnoty před případnou chybou vašeho správce. Čtěte také: Kam s miliony?