reklama

Víte, jak budete bydlet ve stáří?

redakce dne 01. 03. 2012 - 00:00

Máte-li do důchodu deset let a méně je nejvyšší čas začít přemýšlet, kde strávíte podzim svého života.
 

Položili jste si někdy otázku, jak budete bydlet ve stáří? Nemusíte poctivě odpovídat. Ne každý se zaobíral vlastním stářím, potažmo tím, kde bude bydlet. Jestli se spokojíte s domovem důchodců nebo hospicem, nelze proti tomu nic namítat. Jenže ne každý chce strávit zbytek života v prostředí, kde je smrt a prázdnota na denním pořádku.

Staří lidé jsou daleko více citově vázáni na místo, v němž strávili celý život. Bydlet v prostředí, které je nám důvěrně známé, kde máme přátele a příbuzné, je důležitou hodnotou, která tvoří kvalitu života nejen ve stáří, řekl David Šourek, ředitel Diakonie ČCE.

Otázka zní tak, jestli chcete bydlet ve svém bytě či domě, jako je tomu dnes. Hodláte-li se na stáří přestěhovat například k dětem, je to možná to nejlepší řešení.

Stavební úpravy bytu

Stáří je spojeno s chorobami všeho druhu. Jak budete stárnout, bude vaše tělo křehčí a méně pružné, než tomu bylo například v mládí nebo ve středním věku. S pohybovými obtížemi souvisejí i stavební úpravy bytu. Čtěte také: Bydlení: Největší investice vašeho života

První překážkou, která zřejmě každého napadne, jsou schody. Ty mohou starému člověku způsobit ze života doslova peklo. Bydlíte-li v domě, ve kterém není výtah, bude to první věc, která se bude řešit na domovní schůzi v okamžiku, kdy většina nájemníků zestárne. Podobně na tom jsou i majitelé rodinných domů, kteří sice bydlí v přízemí, kam ale vede několik schodů. Zdvihací plošina tak může usnadnit nejeden problém.

Jestliže budete ve stáří upoutáni na kolečkové křeslo, budete potřebovat odstranit prahy. Jde o nejméně nákladnou záležitost. Rozšíření dveří pro potřeby pojízdného křesla už může vyjít na větší sumu. Podobně i úprava sociálního zařízení jako je koupelna a toaleta.

Člověk však nemusí být vozíčkář, aby zjistil, že mu kosti a klouby nedovolí dostat se do vany. Výměna vany za sprchový kout a zlepšení protiskluzového povrchu jsou další výdaje, se kterými je vhodné počítat ještě za produktivního života.

Se spořením začněte včas

Až zjistíte, že do své nemovitosti nemáte jak dostat a současně nemáte ani dostatek finančních prostředků na nutné stavební úpravy, bude na nápravu pozdě.

Se spořením na předpokládané stavební úpravy začněte včas. Nejlepším finančním produktem pro tento účel je stavební spoření, které vám rovněž umožní čerpání úvěru. Čtěte také: Mnohostranné využití úvěrů ze stavebního spoření

Jen běžná rekonstrukce koupelny se pohybuje okolo jednoho sta tisíc korun. Přidáte-li k tomu další stavební úpravy jako je změna šířky dveří nebo zdvihací plošina, náklady se rapidně zvyšují. O financování výstavby výtahu se zřejmě podělíte s dalšími nájemníky, ale ani v tomto případě nebude přepočtená cena na jednoho nájemníka patřit mezi nejnižší.

Mezigenerační solidarita se vytrácí

V minulosti bylo zvykem a nepsanou slušností, že se o nemohoucí rodiče postarali jejich děti. Doba „vejminků“ je však nepochybně za námi.

Podle informací Diakonie ČCE je častou příčinou stěhování seniorů do domova důchodců právě situace, kdy včas neupravili svoje bydlení. V důchodu na to již bývá zpravidla pozdě. Nejeden senior navíc nemá dostatek peněz, aby zvládl relativně finančně náročnou rekonstrukci svého bytu. Čtěte také: Spokojené stáří vede přes potomky a bydlení