reklama

Jak by vypadal ideální podílový fond?

redakce dne 25. 07. 2011 - 00:00

Také někdy přemýšlíte o ideálním podílovém fondu? My ano. A to celkem často. Proto jsme se rozhodli v rámci letních prázdnin napsat odlehčený článek o tom, jak by měl vypadat ideální otevřený podílový fond.

Otevřené podílové fondy patří v Česku do kategorie kolektivního investování. Fondy provozují investiční společnosti, které většinou zakládají banky nebo obchodníci s cennými papíry. V našem zamyšlení neřešíme vlastnickou strukturu, ale přívětivost pro drobné investory, kteří do fondu zasílají své peníze. Neočekávají nic jiného, než výnosy, které jim pokryjí inflaci a vynesou několik procent navíc. V turbulentní době pak alespoň jistotu jistiny. Přijít o část investovaných peněz není pro nikoho nic pěkného, avšak k investování to patří.

Někdy však nastane i taková situace, kdy i slibný výnos „zabije“ poplatková politika investičních společností, které provozují otevřené podílové fondy. Pro pochopení jsme spočítali modelový příklad, kdy do podílového fondu pošlete za rok 12 tisíc korun, což vychází na jednu tisícovku měsíčně. To vše za předpokladu, že inflace dosáhne na loňské hodnoty – tj. 1,5 procenta a vstupní a správcovské poplatky budou vždy po dvou procentech.

Hodnota fondové investice po roce

  Změna hodnoty investice Hodnota investice (v Kč)
  (v %) (v Kč)
Investovaná částka     12 000 Kč
Vstupní poplatky 2% -240 Kč 11 760 Kč
Roční zhodnocení 5% 588 Kč 12 348 Kč
Správcovské poplatky 2% -247 Kč 12 101 Kč
Inflace 1,50% -181 Kč 11 919 Kč

Výpočty: investia.cz

Hodnota investice skočila po roce ve ztrátě 81 korun. Pokud bychom nepočítali inflaci, fond by vygeneroval výnos 101 korun. Inflaci je však nutné zohlednit pokaždé, kdy zhodnocujete peníze. Pokud byste tak nečinili, bude se vám investice postupem času zvyšovat, ale její reálná hodnota se sníží. Výnos se tak ve výše uvedeném příkladě nekonal. Důvodem byly vysoce nastavené poplatky, které by však v případě předpokládaného zhodnocení osmi a více procent nepředstavovaly až takový problém. Co z toho vyplývá? Ideální podílový fond musí mít nastavenou přívětivější poplatkovou politiku. Struktura poplatků by měla vycházet z výnosů, které fond za dané období (v našem případě za kalendářní rok) vygeneroval. Čtěte více: Jak na výpočet návratnosti a výnosnosti investice

Ideální podílový fond

V naší vizi ideálního podílového fondu žádné vstupní, výstupní ani správcovské poplatky nenajdete. Správce fondu by získával peníze za správu vašich peněz z výnosu. Nejde o novinku, jako spíše o to, že mezi drobnými investory je oblíbené platit i za nízké výsledky fondu. Z krátkodobého hlediska byste neměli bazírovat na drobných ztrátách jako je uvedena ta výše, ale v dlouhodobém horizontu zaplatíte fondu více peněz, než vám vydělá. I přesto můžete být v kladných číslech.

Myšlenka, že by fondy odečítaly jen část z výnosu není nová. Stála by však za masovější rozšíření. Možná by se pak investiční společnosti mohli těšit na více peněz od drobných investorů. České domácnosti drží na bankovních depozitech (osobní účty, spořicí účty, termínované vklady) přes jeden bilion korun. Jde o nízko úročené vklady, na kterých vydělávají banky. Investovat část těchto peněz do kapitálových trhů by znamenalo rozhýbání ekonomiky, neboť by do ní přišly levnější peníze. Ale to je už námět na jiný článek. Čtěte více: Nebojte se investovat do podílových fondů