reklama

Jak koupit stavební pozemek?

redakce dne 10. 01. 2014 - 00:00

Nalézt vhodnou stavební parcelu a na ní postavit dům snů stojí kromě peněz i plno času a úsilí, které vynaložite před koupí.
 

Žít ve vlastním rodinném domě je snem nejednoho obyvatele České republiky. Skutečnost je však odlišná o zbožných přání. Nepřekonatelnou překážkou, která dokáže zhatit jakékoliv plány o vlastním domku jsou peníze. V některých oblastech České republiky se může cena stavební parcely pro postavení středně velkého rodinného domu dostat nad cenu výstavby vlastní obytné nemovitosti. Ceny pozemků, stejně jako realit určených k bydlení, jsou závislé na kupní síle, která je v daném regionu. V Praze tak podle tohoto jednoduchého ukazatele jsou ceny nemovitostí nejvyšší. Čtěte také: Pětina Čechů touží po vlastním domě

Existuje celá řada přístupů na co se zaměřit, když kupujete stavební parcelu, na které chcete výhledově stavět. Připravili jsme pět klíčových bodů, jenž jsou nutné pro každého zájemce o koupi stavebního pozemku.

Finance

Peníze hrají neodmyslitelnou úlohu při pořizování stavebního pozemku. Pro srovnávání cen pozemků se používá zažitá zkratka Kč/m2, která vyjadřuje na kolik vyjde metr čtvereční parcely. Cena půdy se odvíjí podle celé řady faktorů. Ty jsou rozděleny podle důležitosti různých vah, které stanoví finální cenu.

Faktory ovlivňující cenu pozemku

  • sítě technické infrastruktury (elektřina, zemní plyn, vodovod);
  • příjezdová cesta;
  • dostupnost od/do centra, zaměstnání, školy;
  • umístění (např.: u cesty/lesa, v satelitní zástavbě, na vesnici, u průmyslové zóny);
  • věcná břemena;
  • velikost pozemku.

Platí zásada, že na základě těchto parametrů se dá relativně dobře hodnotit cena různých stavebních parcel, o které se zajímáte. Chystáte-li se kvůli stavbě domu vzdát pohodlí kratších vzdáleností, které můžete překonávat pěšky nebo městskou hromadnou dopravou, zvažte i možnost případného pracovního uplatnění. Ne ve všech městech naleznete stejnou práci za adekvátní odměnu. Profesně úzce zaměřený bankovní specialista těžko najde uplatnění ve svém oboru na malém městě. Výjimku z pravidla představuje možnost práce z domu po většinu týdne. V tomto případě by měl přesun na „venkov“ smysl.

Na základě porovnání uvedených parametrů velice lehce zjistíte, který pozemek je cenově podceněný, který odpovídá tržní ceně a jaký je naopak cenově přemrštěný.

Velikost pozemku

Na velikosti parcely záleží. Vyvarujte se malým několikarovým výměrám. Nic rozumného na nich nepostavíte a mít obvodové stěny domu namísto plotu také není dvakrát dobrý způsob, jak začít novou kapitolu v životě. Velikost pozemku je daná především jeho okolím. Na vesnici je spíše zvykem mít větší plochu, než ve městě. Čtěte také: Bydlení na venkově je změnou životního stylu

Optimální velikost pozemku se pohybuje okolo jednoho tisíce metrů plošných.

Na realitních serverech nebývá nouze ani o polorozbořené bývalé zemědělské usedlosti. Nejcennějším na nich je především výměra zahrady či sadu. Ta může činit mezi pěti až deseti tisíci metry. Jste-li spíše domáckého typu, má pro vás význam větší plocha pozemku, na kterém můžete zkoušet pěstovat takřka cokoliv.

Okolí a sousedé

Kvalita bydlení v nové lokalitě se odvíjí od okolí. Vlastní váhu mají mezilidské sousedské vztahy. Něco jiného je postavit domek na vesnici, kam jste celý život jezdili za babičkou a vy tak znáte veškeré starousedlíky a oni znají vás. Zcela něco odlišného je nastěhovat se do nově rodícího se satelitu nebo do původní zástavby a zastavět poslední volnou parcelu. Čtěte také: Časté triky realitních kanceláří vůči klientům

Jestliže takové štěstí nemáte, budete si muset před koupí provést vlastní průzkum. Stačí se zeptat předchozích majitelů, realitního makléře nebo několika místních, nejčastěji potenciálních budoucích sousedů a zjistit, co je to za lidi. Vyhněte se lehkomyslnému moralizování postaveném na zjištění dosavadního vzdělání a povolání. Raději se pokuste lidi odhadnout, jestli jsou to dobráci od kosti anebo osoby, které se s vámi dokáží pohádat do krve kvůli tomu, že pěstujete růže namísto karafiátů.

Technická infrastruktura

Ještě před samotnou stavbou domu musíte mít naprojektované veškeré sítě (kanalizace, voda, elektřina). Bez toho vám stavbu nikdo nepovolí. Elektřinu vyřešíte u operátora, který v daném regionu operuje, nejčastěji to bude ČEZ, případně jiná firma (RWE, E.on). V případě kanalizace a vody máte několik možností. Buďto se napojit na již existující vodovodní a kanalizační řad anebo si vypomoci studní na pozemku anebo vlastní čističkou či septikem. Některé obce svým obyvatelům přikazují, že musí využít pouze obecní kanalizaci a jiné řešení není možné. Čtěte také: Tři důležitá „Dé“ na stáří: Děti, domy a důchod

Místní regulace

Nákup pozemku a budoucí výstavba rodinného domu může být v některých lokalitách zatížená přísnými regulacemi. Ty mohou být od samotného vzhledu domu až po jeho velikost. Vždy je vhodné znát podmínky územního plánu v oblasti, ve které se rozhodnete stavět. Nejčastěji jsou omezení spojena s podobou stavby. Komplikace nastávají tam, kde pozemek sousedí anebo leží na území chráněných krajinných oblastí, případně si koupíte kus půdy u národního parku.