reklama

Jak maximalizovat dividendy

redakce dne 23. 03. 2012 - 01:00

Vydělávejte na dividendách, aniž byste dlouhodobě drželi akcie. Poradíme vám, jak na to.
 

Postup, kterému se budeme v tomto článku věnovat je značně rizikový. Ostatně jakékoliv obchody s akciemi nejsou nikdy zcela bez rizika. Zní to jako hezká písnička. Maximalizujte výnos z akcií v podobě dividend, aniž byste dlouhodobě vlastnili akcie. Jak ale na to?

Rozhodný den a výplata dividend

Abyste byli v získávání co nejvyšší dividendy dlouhodobě úspěšní, potřebujete znát dva termíny, které se k výplatám dividend váží. Prvním z nich je rozhodný den, který pro akcionáře znamená nárok na získání dividendy. Výplata dividendy je pak druhým pojmem, který po rozhodném dni logicky následuje. Čtěte také: Akcie online: Kde nakoupit cenné papíry v reálném čase?

Zjistěte, co je to dividenda, jak se vypočítává a na čem je její výplata závislá.

Aby to však nebylo tak jednoduché, nemusí připadat rozhodný den na stejné datum jako je výplata dividendy.

O rozhodném dni a výplatě dividendy hlasují akcionáři na valné hromadě. Podklady pro hlasování předkládá vlastníkům akcií představenstvo společnosti. Ve většině případech jsou dividendy z akcií rozesílány na bankovní účty akcionářů. Ve zcela výjimečných případech se vyplácí peníze plynoucí z dividend v hotovosti. O formě a druhu výplaty se opět rozhoduje na valné hromadě.

Držení akcií v rozhodný den

Celý obchodní model je založen na nákupu akcií těsně před rozhodným dnem. Platí totiž zásada, že kdo drží v rozhodný den akcie, ten má právo na výplatu dividendy. Odpadá tak nutnost držet cenné papíry delší dobu.

V ideálním případě tak koupíte akcie den před rozhodným dnem a den po něm je prodáte. Jenže nic není tak jednoznačné. Platí to i v případě, že chcete dividendy koupit a prodat v návaznosti na rozhodný den. Cena akcií se před rozhodným dnem zvyšuje právě o dividendu. Den po rozhodném dni naopak cena akcie padá na stejnou úroveň, na které se nacházela před několika dny. Čtěte také: Přeje doba k masivnějším investicím do akcií?

Při troše štěstí tak můžete každý měsíc získat dividendy a současně držet akcie jen po dobu nezbytně nutnou.

Jedním z několika nabízejících se řešení je nakoupit akcie o několik dnů nebo týdnů před rozhodným dnem a podle stejného klíče je i prodat. Jestliže nedojde k přílišné volatilitě držených akcií, měli byste získat hlavní část výnosu právě z dividend. V případě propadu hodnoty akcií můžete dividendovým výnosem vymazat část ztráty.

Jak velké budou dividendy v roce 2012?

Ještě než se pustíte do obchodování s akciemi podle výše uvedeného obchodního modelu, seznamte se alespoň v krátkosti s dividendami vyplácených v letošním roce. Čtěte také: České dividendové akcie

Podle analytiků, jejichž odhady si můžete přečíst v článku Dividendy v roce 2012 ve znamení poklesu, se letos akcionáři nedočkají takových dividendových výnosů jako tomu bylo v uplynulých letech. Hlavní příčinou jsou přetrvávající těžkosti ekonomiky a také to, že řada firem již vyplatila veškerý nerozdělený zisk, který se jim nashromáždil v minulosti.

Mezi hlavní očekávání tak dojdou na přetřes dividendy ČEZu, které oproti minulému roku klesnou zhruba o pětinu. Výplata hrubé dividendy tak bude 33 až 40 korun. Alespoň podle odhadu analytika Martina Prokopa ze společnosti Next Finance. Zatímco v roce 2011 byla vyplácena dividenda společnosti ČEZ ve výši 50 korun.

Hrubé dividendy Komerční banky budou podle Milana Vaníčka z J&T Banky v rozmezí 230 až 250 Kč (v předchozím období byly 270 Kč). Nejzajímavější dividendou je ta, kterou vyplácí tabáková jednička na tuzemském trhu společnost Philip Morris. Odmyslíme-li hodnotu akcie, je dividenda Philip Morris s 902 korunami největší sumou z pohledu absolutní výše dividendy. Výplata dividendy Philip Morris v minulém roce byla 1260 Kč. Stejně jako je dividenda ČEZ a Komerční banky jsou i dividendy tabákové jedničky v hrubém vyjádření, kdy je nutné je ještě zdanit.

Zdanění dividend

Výnos v podobě dividend musíte uvést do daňového přiznání. Zdanění dividend podléhá patnáctiprocentní srážkové dani. Na rozdíl od bankovních vkladů, kdy daň za vás odvede přímo banka, musíte srážkovou daň z dividend přiznat a uhradit. V praxi je daň z dividend jen technická záležitost. Daňové přiznání je každoroční záležitost a pokud ho podáváte přímo, namísto třeba od vašeho zaměstnavatele, tak vyplníte jen několik údajů navíc. Čtěte také: Zdanění dividend pro rok 2012