reklama

Jak na dluhy při rozvodu a dědictví?

redakce dne 09. 05. 2012 - 01:00

Praktický návod na to, jak rozdělit majetek při rozvodu, když jeden z partnerů má nesplacenou půjčku a jak na zděděné dluhy.
 

Rozvod je v lidském životě relativně běžnou situací. Oproti běžnému rozchodu mezi nesezdanými partnery je rozvod manželů poněkud sofistikovanější formou partnerské odluky. Obvykle se řeší prostřednictvím třetích osob. Nejčastěji pak soudu a právníků.

Když má partner půjčku…

Doslova standardní situací je, že jeden z manželů má úvěr. V případě rozvodu přecházejí dluhy na oba partnery stejně, tj. půl na půl. V případě normálního manželství se majetek, včetně dluhů, dělí na polovinu pro každého z rozcházejících se manželů.

Trochu odlišná pravidla jsou v případě registrovaných partnerství. Zde se partneři ještě před svatbou dohodnou podle jakého klíče budou společný majetek dělit.

Jakmile vám to v manželství skřípe a hrozí rozvod, zjistěte, jestli má váš druh dluh. Pokud ano a k rozvodu dojde, získáte „za odměnu“ polovinu úvěru.

Jestliže máte v rámci vašeho manželství oddělené osobní účty, je vhodné se aktivně zajímat o finance svého protějšku. Sledování účtů vám tak může v budoucnu usnadnit nejednu zapeklitou situaci. Nemusí jít přitom jen o dluhy.

Dluhy musí dědici uhradit v plném rozsahu

Od letošního února platí nový občanský zákoník, ve kterém dochází k posílení práv věřitelů. Současně přináší dědicům povinnost uhradit po zůstaviteli (zemřelém) jeho dluhy.

Dříve platilo, že dědic či dědicové mají povinnost uhradit dluhy jen do výše zůstavitelova majetku. Toto pravidlo skončilo. Věřitelé tak mají možnost získat zpět své peníze, byť od osob, kterým je původně nepůjčili. Nyní musí dědic uhradit dluhy i nad rámec nabytého majetku plynoucí z dědictví. Pokud zděděný majetek na úhradu závazků nestačí, musí být splacen i z osobního majetku dědice.

Dluhům se však lze vyhnout. Existuje několik způsobů, kdy může dědic využít ochrany ze zákona, která jasně vymezí, jak velkou část zděděných dluhů bude muset splatit. Jedním z řešením je, že dědic požádá o vyhotovení soupisu pozůstalosti. V tomto případě bude zavázán k úhradě zůstavitelových dluhů jen do výše nabytého dědictví.