reklama

Jak na snadné refinancování hypotéky

redakce dne 21. 11. 2017 - 00:00

Refinancování hypotečního úvěru je nejčastěji spojeno se snahou o snížení úroku a souvisejících nákladů.

 

Podle údajů makléřské společnosti Golem Finance se bude v roce 2018 refinancovat až 155 tisíc hypotečních úvěrů. Letos jich bylo asi 140 tisíc. S refinancováním souvisí celá řada důležitých postřehů, které vám mohou snížit splátku hypotéky. Pro získání výhodnějších podmínek nemusíte přitom ani odcházet od vaší stávající banky, jako tomu bylo ještě před několika lety běžné.

Čtěte také: Hypoteční desatero

Stejná nebo jiná banka?

Před pár lety bylo takřka nutností změnit banku, abyste získali výhodnější podmínky. Nyní se vaše banka může polepšit a nabídnout vám navlas stejné podmínky, jako konkurence. Splácíte-li bez problému, nemá banka sebemenší důvod se vás zbavovat skrze horší podmínky.

Tip: Nabídne-li vám vaše stávající banka o trochu vyšší úrokovou sazbu, například o jednu či dvě desetiny procenta, zvažte pečlivě přechod jinam. Může se stát, že administrativa s vyřizováním nového úvěru bude natolik náročná, že to kvůli případné úspoře ani nemusí stát za to.

Snížení úroků a nákladů

I přes vaši skvělou úvěrovou historii vám vaše současná banka může nabídnout o dost horší podmínky, než máte nyní, případně se liší od jiných bank. Nejlepší obranou je v podobných případech předložit konkurenční nabídku banky, ke které případně přejdete. K té lze v případě potřeby přejít, pokud vám stávající banka nenabídne stejné anebo lepší podmínky.

Čtěte také: Jak na mimořádnou splátku hypotéky

Poplatky za čerpání nového úvěru

Za refinancování hypotéky si banky zpravidla nic neúčtují. Maximálně za výmaz a vklad zástavy nemovitosti do katastru nemovitostí. Přesto některé finanční ústavy zkoušejí na klienta zpoplatněnou pastičku: za nový odhad ceny nemovitosti či čerpání úvěru. I v tomto případě se poohlédněte jinde.

(Ne)potřebné doplňkové služby

Nižší úroky s sebou nesou skrytou nástrahu v podobě doplňkových služeb, které se váží k hypotečnímu úvěru. Nejčastěji jde o úvěrové pojištění nebo kreditní kartu. Pakliže tyto služby nevyužijete, jsou pro vás zbytečné a znamenají pouze vyhozené peníze. Refinancováním se jich naopak můžete zbavit, to platí tehdy, kdy jste si je sjednali v minulosti a v průběhu času zjistili, že je vlastně nepotřebujete.

Čtěte také: Našponovaná hypotéka

Kratší splatnost nebo nižší splátka

Aktuální nízké úrokové sazby přímo vybízejí ke snížení splátky. Nevýhodou je, že nižšími splátkami si splácení nezkrátíte. Máte-li možnost si zkrátit dobu splatnosti úvěru, určitě ji využijte. Zlevníte tím i náklady na váš úvěr – ušetříte na úrocích.

Termíny a lhůty

Podle zákona o spotřebitelském úvěru vás banka musí o nové nabídce refinancování informovat tři měsíce před koncem fixace. Avšak nemusí vás obeslat doporučeným dopisem, nýbrž stačí obyčejné psaní. Blížící se konce fixace si můžete pohlídat i vy sami. Horší to může být s dodržením termínu pro čerpání úvěru u nové banky. Sankce činí v řadě případů pět procent z celkového objemu úvěru.

Čtěte také: Čtyři časté chyby při výběru hypotéky

Toto je základní výčet toho nejdůležitějšího, s čím se musíte při refinancování hypotéky popasovat.