reklama

Jak (ne)vybírat podílové fondy

Josef Švejda dne 09. 11. 2010 - 00:00

Vybrat správně otevřené podílové fondy je někdy docela fuška. Ještě předtím, než si sjednáte smlouvu o investování, měli byste pečlivě zvážit několik detailů, které mohou změnit váš budoucí výnos.

Cílem otevřených podílových fondů je přinést investorovi co nejvyšší zisk. Jedno jestli fond investuje do nemovitostí, akcií anebo dluhopisů. Zisk však coby věrná partnerka doprovází i ztráta. Ta se může pro mnoho investorů stát doslova noční můrou. Stačí si nevšimnout několika detailů a můžete zaplakat nad výdělkem.

Minulý výnos nezajišťuje budoucí

Žádný investor by se při investování do podílových fondů neměl dívat na minulé výnosy. Investiční společnosti, které otevřené podílové fondy vytvářejí a spravují, se pohybují na kapitálovém trhu, jenž je do určité míry nepředvídatelný. Rekordní zisky podílových fondů z roku 2007 jsou o dva roky později jen hezkou historií.

Nechte si poradit

Před vlastním investováním si nechte poradit. I když finanční poradci podle nové evropské směrnice MiFID nemohou svým klientům radit, mohou alespoň poskytnout důležité informace, které povedou k vašemu rozhodnutí, proč do tohoto a onoho fondu investovat.

Měnové riziko investice

Měnové riziko nemusí být opravdu riziko. Řada podílových fondů nabízí určité zajištění a proti měnovému riziku nabízí zajištění v podobě zajištění. Navíc některé podílové fondy, které jsou denominovány v českých korunách, mají vyšší vstupní poplatek.

Vstupní, výstupní a správcovské poplatky

Poplatky by neměly být tím prvním, co budete o novém fondu zjišťovat. Pro investici mají svůj význam, ale nemělo by jít o první a zároveň poslední informaci, kterou o podílovém fondu získáte.

Fondy často nabízejí dva ze tří základních poplatků. Jde většinou o kombinaci vstupního a správcovského poplatku anebo správcovského a výstupního poplatku. Vstupní nebo výstupní poplatek je vyjádřen procentem, který si investiční společnost vezme z každé investované částky, potažmo z objemu, který se rozhodnete prodat a získat tak zpět peníze. Správcovský poplatek je poplatek za roční vedení fondu.

Všechny typy poplatků se u běžných podílových fondů pohybují v rozmezí jednoho až tří procent.

Praktické informace o podílových fondech

Další informace o podílových fondech získáte v tématické sekci Otevřené podílové fondy, které jsou určeny pro malé investory, jenž chtějí kolektivně investovat. Podívejte se na přehled investičních společností, které nabízejí otevřené podílové fondy.