reklama

Jak neztratit hodnotu peněz

redakce dne 19. 12. 2011 - 00:00

Probereme si situaci, kdy máte peníze, ale nechcete o ně přijít riskantním chováním. V tomto ohledu jsou pro vás vhodné depozitní produkty, zejména spořicí účty a termínované vklady. Máte-li větší sumu peněz, se kterou nechcete delší dobu manipulovat, budou termínované vklady tou dobrou variantou.

Nepřijít o peníze by měla být jednou z rozhodujících dovedností každého člověka. Na trhu se pohybuje spousta peněžních lapků, kteří jen čekají na to, až jim někdo sedne na lep. Takovýmto nešťastníkům doporučí takové finanční produkty, ze kterých mají nejvyšší provizi. Pokud nechcete rozšířit řady lidí, kteří přišli o své peníze, měli byste se vyvarovat zejména vidiny rychlého zhodnocení vašich peněz. Čtěte také: Mít či nemít termínovaný vklad?

Tento příspěvek ocení zejména ti, kteří mají větší sumu peněz a řeší následující dilemata. Chtějí své finanční prostředky zhodnotit, avšak nikterak agresivně, neboť by rádi uchovali hodnotu peněz. Nevadí jim peníze uložit na delší dobu.

Termínované vklady mohou být dobrým sluhou i hodným pánem. Tedy za předpokladu, že od nich neočekáváte zázraky.

Termínované vklady nejsou přežitkem

V poslední době je hojně slyšet o spořicích účtech. Ty ostatně od termínovaných vkladů přebírají vyšší úrokovou sazbu, která je pro termínované vklady charakteristická. Na rozdíl od spořicích účtů jsou termínované vklady určeny pro zhodnocení větších objemů peněz. Předpoklad, že na spořicím účtu je nejvhodnější držet jen takovou finanční rezervu, která odpovídá třem až šesti měsíčních příjmů, občas vezme za své. Zejména pak v okamžiku, kdy lidé mají na spořicích účtech veškeré úspory.

Aktuálně nejlépe úročeným spořicím účtem je ten od Metropolitního spořitelního družstva.

Trochu problematické jsou úrokové sazby. Ty mohou být u řady termínovaných vkladů nižší, než je tomu třeba u spořicích účtů. Rovněž ani spořicí účet s dobrou úrokovou sazbou nemusí být výhodný a to kvůli výpovědním lhůtám, které jsou vázány k vkladům.

Výnos, daně, poplatky a inflace

Jestliže potřebujete uchovat hodnotu peněz, je důležité zjistit, jak vysoký výnos (roční úroková sazba) je na daném termínované vkladu. Od toho se odvíjí i výpočet srážkové daně, kterou za vás zaplatí banka nebo družstevní záložna. Posledním zjištěním jsou poplatky, které jsou spojeny s vedením vkladu.

Rozhodujícím kritériem však bude inflace. Pokud bude v roce 2012 okolo dvou až tří procent, měli byste své peníze uložit na takový spořicí produkt, který je zhodnocen roční úrokovou sazbou o jeden procentní bod výše. Z tohoto procentního bodu se uhradí srážková daň a případné poplatky. Výnos by tak měl pokrýt inflaci. Čtěte také: Jak inflace ovlivňuje úrokové sazby a další výnosy