reklama

Jak rozdělit milion?

redakce dne 15. 04. 2014 - 01:00

Každý, kdo má k dispozici milion korun, stojí před volbou, co s ním. Nabízí se tři možnosti, jak s danou sumou dále pracovat.
 

Nejjednodušším počinem, co s volným milionem, je jeho utracení. Druhá příčka patří spoření nebo investování. Zkrátka aktivitě, kdy peníze jsou do určité míry likvidní, byť předčasný výstup z investičních pozic může mít pro vaše peníze spíše negativní rozměr a nelze ho proto doporučovat.Třetí variantou je peníze proměnit v jinou věc, kterou můžete užívat či využít pro další zdroj peněz. Třeba koupí nemovitosti nebo automobilu.

My se zaměříme na konzervativní a trochu odvážnější možnost, kam uložit volné peníze.

Depozita v první řadě

Rozhodování kam uložit milion korun nemusí být dvakrát obtížné. Jste-li konzervativními střadateli anebo budete peníze potřebovat v přesně požadované výši v určený termín, má řešení jediné. Spočívá ve výběru takového depozita, ze kterého získáte nejvyšší možný výnos na trhu. K tomuto účelu můžete využít spořící účty nebo termínované vklady.

Jakmile nejste omezeni uvedenými faktory a nemáte pro finance žádné konkrétní využití, lze k celému záměru přistupovat konvenčně i netradičně. Běžný postup jsme již popsali výše.

Obezřetný střadatel

Máte-li dostatek času, respektive nejste omezeni žádnou budoucí potřebou finančních prostředků, je lepší finance odložit stranou a pokusit se o jejich zhodnocení dynamičtějším způsobem než na spořícím účtu. Tato metoda má jednu vadu na kráse. Konzervativní spořivec se přes noc nestane burziánem roztáčející v soukolích burzy první a poslední peníze. Změny v myšlení musejí probíhat pozvolna. Třeba tím, že do dynamických investic půjde desetina ze všech volných peněz.

Rozdělený milion

Nyní pracujeme se dvěma částkami. Vyšší jistina bude směřovat na některý z běžných depozitních produktů určených pro dlouhodobější spoření. Zbylých 100 tisíc korun je možné zainvestovat. Je nutné si dopředu uvědomit, že investice mají zcela odlišný charakter než spoření. Především z toho důvodu, že je nutné zachovat předem doporučený investiční horizont. V případě opaku riskuje investor menší výnos, případně ztrátu části jistiny.

Kladem tohoto rozdělení je, že si spoříte drtivou většinu peněz v relativně bezpečném režimu a do víru riskování vkládáte jen desetinu všech vašich zdrojů. Avšak všeho s mírou. Není vhodné začít investovat zbytečně zbrkle a dynamicky. V první fázi plně postačuje vložení prostředků do některého zajištěného podílového fondu. Tím se v sobě prolnou oba světy. Jeden konzervativní, druhý investiční.