reklama

Jak si vedly spořící účty v roce 2013

redakce dne 16. 04. 2014 - 00:00

Depozitní přístav, tak by se mohly nazývat spořící účty. Přinášíme vývoj úroků v loňském roce na vybraných spořicích kontech.
 

Pomyslných vkladových přístavů nabízejí tuzemské banky a družstevní záložny na pět desítek. Podívali jsme se na několik z nich. Zajímal nás především vývoj úrokové sazby a další podmínek.

Spořící účty z vás boháče neudělají. Úrokovými sazbami dokáží vygenerovat výnos, který v některých případech může lehce převýšit inflaci. To se však týká jen několika „spořáků“. Většina z nich má úroky nižší než činí inflace. Ta loni činila 1,4 procenta. Podle plánů České národní banky by se měla inflace v závěru letošního roku pohybovat okolo 2 %. Čtěte také: Májové snižování úrokových sazeb

Proč je dobré mít spořící konto?

Spořící účty jsou vhodné na akumulaci finančních prostředků a držby pohotovostní finanční rezervy. Vyplatí se i tehdy, kdy potřebujete na přechodnou dobu uložit najednou větší sumu peněz. Zcela typickou situací je případ, kdy si chcete pořídit vlastní bydlení financované hypotečním úvěrem a na akontaci skládáte peníze z různých zdrojů. Třeba tím, že čekáte na finance ze stavebního spoření, od maminky nebo spořivé tetinky, která vás považuje takřka za vlastní ratolest.

Jak jsme postupovali

V přiložené tabulce jsme zachytili pět nejlépe úročených spořících účtů, které nabízejí tuzemské banky. Po aféře Metropolitního spořitelního družstva, která vyvrcholila odebráním bankovní licence, se pozice tuzemských družstevních záložen zřejmě otřese, což je škoda, neboť pro část vkladatelů představovaly zajímavou alternativu. I přesto jsme je do našeho výčtu zařadili, byť z pohledu výše spravovaných vkladů nehrají české kampeličky zásadní roli.

Pro potřeby tohoto příspěvku jsme vycházeli z dřívějších článků, které jsme na investia.cz publikovali. Čtěte také: Patnáct nejlépe úročených spořicích účtů bez omezení

Vývoj nejlépe úročených spořicích účtů v roce 2013 (v %)

Banka Název produktu Leden Červen Prosinec
Air bank Spořicí účet 1,6 1,6 1,3
Equa bank Spořicí účet 1,6 1,6 1,4
LBBW bank Garant 1,55 1,55 1,1
Metropolitní spořitelní družstvo Spořicí účet 2,8 --- ---
Sberbank Spořicí účet 1,73 1,73 1,63

Zdroj: banky; Zpracování: investia.cz;

Neodpustíme si přinést několik důležitých informací z oblasti spořících účtů, které v minulém roce potkaly některé banky a družstevní záložny. Čtěte také: Tři zajímavé spořicí účty roku 2012

Metropolitní spořitelní družstvo padlo

Ukončení činnosti na základě odebrání bankovní licence Českou národní bankou potkalo Metropolitní spořitelní družstvo (MSD). Teprve nyní vyplouvají na povrch informace, co se v této záložně dělo. Situace se prý silně podobala divokým 90. letům minulého století, kdy se houfně tunelovaly banky a kampeličky. V případě MSD se hovoří až o jedné miliardě korun, která byla vyvedena neznámo kam. Důvody pro úvěrování byly více než vágní.

Air Bank srovnala úročení na účtech

Air Bank patřící do skupiny PPF, která patří nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi, začala od srpna úročit stejně osobní a spořicí účet. Štědrá úroková sazba běžného bankovního konta se týká jistiny do sto tisíc korun. Podmínkou je provedení nejméně pěti transakcí měsíčně platební kartou, která je k tomuto účtu vydána.

Úroková sazba na osobním i spořicím účtu se řídí mechanismem Top 3 garance výše úroku. Air bank sleduje na dvě desítky spořících účtů a snaží se mít třetí nejlepší úrokovou sazbu. Aktuálně je se svým úročením na druhém místě. Jedničkou je Equa bank, která úročí vklady 1,4 procentem. Čtěte také: Spořicí účty: Výnos 1,8 % p. a. jako vzpomínka

MPÚ pozastavil nábor nových členů

Moravský Peněžní Ústav začátkem minulého roku pozastavil nábor nových členů. Na konci loňského léta byl nábor opět spuštěn. Důvodem tohoto stavu byla snaha o uchování zajímavých podmínek pro stávající členy, kteří mají u tohoto spořitelního družstva uložené vklady. V závěru loňského léta byl nábor nových členů opět rozběhnut. Nyní tato záložna funguje normálně.