reklama

Jak spočítat orientačně investiční výnos?

Josef Švejda dne 23. 03. 2011 - 00:00

Seznámíme vás se selskou metodou, jak jednoduše spočítat složený úrok. Výhodou početního úkonu je, že nepotřebujete znát složený úrok.

Abyste mohli nahrubo spočítat investiční výnos pomocí složeného úročení, nepotřebujete znát vzorec pro výpočet složeného úroku. Postačí vám znalost pravidla 72, vzít v úvahu inflaci a vědět, jaké investiční produkty v čase dokáží překonat inflaci. Jde vesměs o akcie nebo o akciové podílové fondy.

Pravidlo 72

Pravidlo 72 znamená, že vydělíte-li tímto číslem potenciální výnos, zjistíte, za jak dlouho se hodnota investice zdvojnásobí. Máte-li například úrokovou sazbu pět procent ročně, pak vydělením 72/5 zjistíte, že ke zdvojnásobení investice dojde za zhruba 14 let a několik měsíců.

„Obejděte“ inflaci

Ještě než začnete orientačně propočítávat, za jak dlouho se vaše výchozí investice zdvojnásobí, mějte na vědomí, že byste ve výpočtu měli vzít v úvahu inflaci. Tu však můžete snadno obejít tím, že od úrokové sazby inflaci odečtete. Dejme tomu, že průměrný roční výnos z držení akcií bude osm procent, avšak inflace průměrně dosáhne tři procenta. očištěný výnos od inflace tak bude pět procentních bodů.

Čtěte také: Jak uchovat hodnotu úspor?

Jak spočítat výnos

Pro zjednodušení už tak jednoduché metody vezmeme v potaz jednorázový vklad. Předpokládejme, že letos investujete sto tisíc korun. Předpokládaný roční výnos očištěný o inflace bude pět procent. Váš investiční horizont bude dlouhý tři desetiletí. Podle výše uvedených propočtů se zdvojnásobení vkladu, tj. částky 200 tisíc korun dočkáte za 15 let. Za 30 let tak budete mít z letošních sto tisíc čtyřnásobek. Upozorňujeme, že jde pouze o orientační výnos.

Čtěte také: Jak vyřešit dilema: Jistý výnos, nízké riziko

I když nejde o regulérní metodu výpočtu složeného úroku, který se používá pro dlouhé investiční horizonty, můžete si narychlo, třeba v tramvaji, spočítat, za jak dlouho se vám vaše investice zdvojnásobí. Jestliže chcete zjistit, jak vysoký výnos získáte třeba při spoření nebo investování na důchod, bez znalosti středoškolské matematiky se neobejdete.

Související články:

Mantra investora: riziko, výnos, investiční horizont, likvidita

Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích

Jak inflace ovlivňuje úrokové sazby a další výnosy

Akcie: Pravidelná dividendová renta anebo vysoké výnosy?

Stavební spoření: Jisté a dobré výnosy