reklama

Jak stanovit výši nájemného

redakce dne 07. 11. 2012 - 00:00

Vhodně nastavená cena nájmu je důležitá. Klíčové je přitom zachování rovnováhy mezi výší nájmu a délkou pobytu nájemníka.
 

Doba, kdy stačilo koupit byt na hypotéku a ten pronajímat, přičemž nájemné bylo použito na splácení hypotečního úvěru, již dávno skončila. Potenciál tohoto modelu se vyčerpal. Nebudeme se zabývat důvody proč si pořídit vlastní nemovitost. Byť koupě vlastního bytu představuje jistá rizika, kterým jsme se věnovali v jiných článcích.

Jinak stanovíte výši nájmu pro investiční byt, ze kterého budete chtít získat maximální užitek.

Nepřepalte nájem

Při pronajímání nemovitostí určených k bydlení (byty v bytových a rodinných domech, ale také rekreační reality apod.) musíte vybalancovat poměr mezi cenou nájmu s poptávkou a nabídkou na trhu. Bude-li nájem příliš vysoký, budete mít problém s nalezením vhodného nájemníka. A jestliže ho naleznete, nepobude u vás dlouho, protože si bude hledat buďto levnější podnájem anebo si pořídí byt na hypotéku.

Čtěte také: Hypotéka jako dobrý kamarád nájemníka

Na vše působí vlivům poptávky po nájemních bytech a jejich nabídek. Bude-li bytů nadbytek, anebo poptávka bude nižší, než je na trhu volných bytů, budou ceny nájmů na nízké úrovni. Při opačně nastavených parametrech cena pronájmu vzroste.

Nájem a jeho vlivy na vlastní nemovitost

Pro doplňující příklad jsme zvolili malý byt o velikosti 1+kk, který se nachází v pražských Holešovicích. Podle údajů realitního serveru Sreality.cz je byt o výše uvedené dispozici a velikosti 35 metrů čtverečních možné pořídit již za cenu 1,35 milionu korun. Jestliže byste ve stejné lokalitě hledali dispozičně podobně řešený byt s o něco menší výměrou 24 metrů plošných, zaplatíte za nájem pět tisíc korun bez poplatků.

Vlastnictví panelákového bytu není žádná výhra.

Pokud si vše rozpočítáme na případnou hypotéku, se splátkou pěti tisíc korun měsíčně, uvedenou realitu byste spláceli 22 let a šest měsíců. Podobně uvažuje i váš hypotetický podnájemník. Proč by měl platit tak vysoký nájem, když si může vzít úvěr na bydlení a vše elegantně vyřešit. Záměrně jsme neuvedli poplatky spojené s užíváním nemovitosti, neboť ty je zapotřebí hradit stále bez ohledu na typu vlastnictví reality.

Čtěte také: Výnosy z milionu: Pronájem malého bytu

Bude-li však cena studeného nájmu nižší, řekněme tři tisíce korun, avšak cena reality stejná, bude nutkání pořídit si vlastní nemovitost nižší. S odložením nákupu vlastní nemovitosti by měli počkat zejména mladší lidé, kteří teprve začínají sbírat první pracovní zkušenosti a zvolna zvažují založení rodiny.

Pořízení malého bytu se tak stává přítěží zvláště v případě, že si chcete pořídit větší byt.