reklama

Stavební spořitelny vypovídají smlouvy. Často bez pádného důvodu

redakce dne 09. 10. 2013 - 01:00

Stavební spořitelny pročišťují klientské kmeny. Někdy vymýšlejí prapodivné důvody pro ukončení smluvního vztahu.
 

Stavební spořitelny jsou podnikatelské subjekty. Na jedné straně chtějí vydělávat peníze, na straně druhé jim v tom brání klienti, kteří uzavřeli smlouvy již před drahnou dobou a spořitelny nechtějí platit vysoké úroky za spoření. Proto přistupují k nepopulárnímu řešení, kterým jsou výpovědi smluv. Ne vždy však mají oporu v zákonech, na které se odvolávají. Čtěte také: Vyplatí se stavební spoření?

Všemocné obchodní podmínky

Všeobecné obchodní podmínky jsou pro stavební spořitelny alfou i omegou. V nich je zapotřebí hledat příčiny, proč s nimi klient nemůže setrvat. V obecné rovině je nutné nastudovat všeobecné obchodní podmínky (VOP), které platili v době, kdy byla uzavřena smlouva o stavebním spoření. VOP se v průběhu času vyvíjejí a co platilo před časem, nemusí platit nyní. Nové znění VOP však není důvodem pro výpovědi smluv, které byly uzavřeny již dříve.

Ve starších Všeobecných obchodních podmínkách může být obsažena klíčová fráze, kterou je výpověď bez udání důvodu. Ne všechny smlouvy ji však obsahují a tak musejí stavební spořitelny v některých případech spoléhat na to, že klienta zkrátka a jednoduše zastraší.

Celá anabáze se dá rozdělit do dvou situací. Ty by vypadaly zhruba následovně. Spořitelna XYZ se snaží v roce 2013 vypovědět smlouvu klientům, kteří si stavební spoření sjednali před deseti lety. Jestliže se stavební spořitelna odvolá na podmínky z roku 2003, kdy byla smlouva uzavřena, je vše v pořádku. Pakliže by tomu tak nebylo, nemůže stavební spořitelna rozvázat smlouvu. Je otázkou, kolik klientů odolá ataku spořitelny, když obdrží dopis umocněný zavoláním pracovníka stavební spořitelny. Ne každý začne řešit, jestli je výpověď oprávněna či nikoliv. Čtěte také: Stavební spoření v průběhu času

Odkaz na obchodní zákoník

Jestliže je v dopisu s výpovědí uvedeno, že ukončení smlouvy jde ruku v ruce s ustanovením obchodního zákoníku, jde o mystifikaci klienta. Podle právníků není možné odkazovat se na obchodní zákoník. Smluvní vztah mezi klientem a stavební spořitelnou upravuje občanský zákoník a zákon o stavebním spoření. A důvod? Starší VOP nedovolili oné spořitelně vypovědět smlouvu bez udání důvodu.

Snížení úrokové sazby

Snížení úroku je do jisté míry podobný tah, jako výpověď. Rozhořčený klient přechází do jiného ústavu, avšak příliš si tím nepomůže. Všechny spořitelny na trhu mají ve svých všeobecných obchodních podmínkách shodné ustanovení, které jim umožňuje jednostranně snížit úrok. Děje se tomu většinou v době, kdy uplynula šestiletá vázací doba a klient by si ze „stavebka“ udělal takové lepší spoření. Naopak ve starších smlouvách tato možnost není, takže není možné, aby stavební spořitelna vypověděla smlouvu na základě vysokých výnosů. Čtěte také: Spoření na penzi: Akcie a stavební spoření