reklama

Jak udržet bohatství

redakce dne 23. 05. 2012 - 01:00

Budování finančního majetku je klíčová součást osobních financí. Udržení peněz pohromadě a jejich hodnoty je také důležité.
 

Proč držet hodnotu peněz? Zachovat reálnou hodnotu peněz se hodí pro široké spektrum možností. Když odmyslíme ty případy, kdy si lidé naspořili finanční rezervu na důchod, tak jsou to i všichni ti, kteří potřebují finanční prostředky na předem známý účel. Týká se to zejména takových případů, jako je pořízení vlastního bydlení, rozjezd podnikání apod. Zkrátka všude tam, kde je nutné mít předem danou sumu peněz.

Inflace: Plíživá hrozba

Jestliže potřebujete v blízké či vzdálené budoucnosti použít předem danou sumu, kterou aktuálně již máte, existují dvě možnosti, jak s penězi naložit. První variantou je odložení peněz stranou a ponechání je svému osudu až do doby, kdy budou zapotřebí. Druhá varianta počítá s inflací a případným udržením hodnoty proti tomuto neviditelnému soupeři.

Pokud vás inflace nezajímá, anebo peníze budete potřebovat odteď do několika málo měsíců či let, můžete je nechat ležet na takřka libovolném spořicím účtu. Jen v letošním roce bude inflace zhruba tříprocentní. Z jednoho milionu korun vám tak inflace sníží reálnou hodnotu o 30 tisíc korun.

Kam uložit peníze na měsíc, rok, dva

Jestliže potřebujete uložit peníze na jeden či několik měsíců, stačí zvolit jakýkoliv osobní účet anebo spořicí účet či termínovaný vklad. Úrokovou sazbu příliš řešit nemusíte. Jen si dejte pozor na případné výpovědní lhůty. Zejména pak případné sankce při dřívějším výběru vkladu nemusejí být z finančního hlediska dvakrát příjemné.

Uložení peněz na jeden rok při anulaci anebo alespoň snížení vlivu inflace je vhodné na jakýkoliv spořicí účet či termínovaný vklad, který nabízí alespoň dvouprocentní úrokovou sazbu. Ještě předtím zapátrejte v internetových srovnávačích finančních produktů a porovnejte jednotlivé úrokové sazby.

Podobně bude vypadat i uložení peněz na dva roky. Máte-li jistotu, že peníze nebudete opravdu další dva roky potřebovat, můžete je uložit i na takový depozitní produkt, který je zatížen výpovědní lhůtou. Chcete-li vyšší úrokovou sazbu a současně zachovat pojištění vkladu, porozhlédněte se po spořících produktech družstevních záložen. Kampeličky nabízejí vyšší úrokové sazby než banky.

Potřebné peníze investujte

Před několika lety se pro krátkodobé držby přesně daných objemů financí doporučovaly investice do otevřených podílových fondů. Zejména pak do fondů peněžního trhu. Ty dokázaly vygenerovat srovnatelný výnos jako řada spořicích účtů. Rovněž ani daňová svoboda při splnění alespoň šestiměsíční držby se jevila jako výhoda. Za své vzala tato metoda v době, kdy se kapitálové trhy zbortily. To bylo v roce 2008. Od té doby se již fondy peněžního trhu nedají považovat za stabilní z hlediska udržení hodnoty a připsání alespoň minimálního výnosu.