reklama

Jak ušetřit při cestování vlakem (1. díl)

Josef Janda dne 03. 09. 2016 - 08:00

Jestliže musíte cestovat do zaměstnání nebo za studiem, určitě pravidelně řešíte otázku, jak ušetřit a případně jaký dopravní prostředek zvolit. Vyznat se však v cenících jednotlivých dopravců může být nad lidské síly, stejně jako vyznat se v sazebníku Českých drah. Připravili jsme praktického průvodce vnitrostátním cestováním na železnici.

Největší tuzemský železniční přepravce, společnost České dráhy, nabízí pro své zákazníky pestrý vějíř slev a bonusů, které cestování po železnici zlevňují. Problémem je, že se v něm občas nevyznají ani zaměstnanci Českých drah, natož běžní cestující. O svátečních pasažérech nemluvě.

Jízdné pro dospělého a dítě

České dráhy rozlišují zákazníky podle jeho věku. Dospělý je v očích ČD každý člověk starší 15 let. Děti do šesti let mohou jezdit vlaky Českých drah zdarma, pro ostatní děti a dospívající ve věku 6 až 15 let, je zavedeno poloviční jízdné oproti dospělému. Osoby, které jsou držiteli průkazů ZTP a ZTP-P, mají slevu 75 procent z běžného jízdného.

Nezákaznické slevy v režii Českých drah

České dráhy v současné době nabízejí řadu slev, které může využít každý, kdo využije vlak pro překonání vzdálenosti. Slevy jsou navíc rozděleny do dvou skupin a to jako zákaznické a nezákaznické jízdné.

V tomto článku jsou popisovány nezákaznické slevy, u kterých nepotřebujete žádný zvláštní doklad, jež vám umožní nižší cenu.

Nejjednodušší slevou je zpáteční jízdné. Oproti jednosměrnému lze u zpáteční jízdenky ušetřit deset procent z ceny. Jestliže se vydáte z Prahy do Brna a zpět, vyjde vás jízdné na 569 korun. Zatímco za jednosměrnou jízdenku zaplatíte 316 Kč.

Jestliže byste z Prahy do Brna a zpět podnikli ve dvou, vyjde vás jízdenka na 1138 korun. Na tomto místě je nutno podotknout, že při nákupu jízdenky se vyplatí říct pokladní, že chcete jet na skupinovou jízdenku. Ne každého za přepážkou napadne, že ČD nabízí od dvou osob skupinové jízdné. Cena za skupinové jízdné na stejné trase (Praha – Brno a zpět) pro dvě osoby tak stojí 854 korun. Rozdíl v ceně lístku 284 korun tak můžete ovlivnit jednou krátkou větou.

Skupinové neboli hromadné jízdné lze využít od dvou osob až po skupinu 30 lidí. Přičemž výpočet skupinové jízdenky je následující. První a druhý cestující má cenu oproti plnému jízdnému zlevněnou o 25 procent. Třetí a každý další pasažér ve skupině pak o polovinu. Při zakoupení zpáteční jízdenky vám České dráhy poskytnou desetiprocentní slevu.

Pátek nebo sobota

Cenu za jízdné na trase Praha – Brno lze ovlivnit i tím, že namísto všedního pracovního dne pojedete o víkendu. Pokud pojedete sami nebo s partnerem, či s dětmi a vejdete se do maximálního počtu pěti osob, přičemž dvě osoby mohou být starší 15 let, můžete využít víkendovou jízdenku SONE+. Tu České dráhy nabízejí ve dvou cenových verzích. Levnější jízdné pořídíte za 150 korun, avšak platí pro osobní a spěšné vlaky, kterých na trase z Prahy do Brna příliš nejezdí. Dražší varianta za 450 korun platí i pro rychlíky.

Jestliže se vydáte do Brna ve dvou a pojedete ve stejný den i nazpátek, vyjde cena jízdenky pro jednu osobu na 112,50 koruny. SONE+ je síťová jízdenka, která platí celý den. Oproti zpáteční jízdence ušetříte při využití SONE+ až 688 korun. Jestliže cestujete s dětmi, cenový rozdíl se ještě o něco zvýší.

Jak vypadá provoz na české železnici?

Podle analýzy ministerstva dopravy se ročně na regionálních železničních tratích přepraví pět procent všech pasažérů. České dráhy, největší přepravce s téměř stoprocentní zásahem trhu, jen v minulém roce přepravily 162,91 milionů pasažérů. Drobným problémem je, že regionální tratě zabírají jednu třetinu všech kolejí, které jsou v Česku. Průměrný pasažér, který využívá železnici pro přesun do školy či do práce, ujede jedním směrem průměrně 38 kilometrů.

ČD Tip, ČD Regio a eLišky

Do skupiny tzv. síťových jízdenek patří kromě již zmíněné jízdenky SONE+ i ČD Tip, ČD Regio a elektronická jízdenka eLiška, kterou si může každý objednat prostřednictvím internetu.

ČD Tip pořídíte ve dvou cenách. Pro jednodenní aplikaci zaplatíte 600 korun a můžete jet v rámci všech tratí v České republice. Týdenní jízdenka stojí 1250 korun. V obou případech platí cena jízdného pro jednu osobu, která může jet ve 2. vozové třídě.

ČD Regio je síťová jízdenka platící na území jednoho regionu, kterým České dráhy myslí kraj. Jednodenní jízdné pro jednu osobu stojí 150 korun. Platí pouze v osobních a spěšných vlacích 2. vozové třídy. Aplikace pro pět osob vyjde na 300 korun. Věk cestujících nehraje roli.

Průkazka za 50 korun umožní další slevy

Žák nebo student ve věku 6 až 15 let může cestovat až o 65 procent levněji oproti řádnému jízdnému. Podobně jsou na tom i žáci a studenti ve věku od 15 do 26 let, kteří mohou jezdit o 45 procent méně, než činí normální jízdné. V obou případech musejí mít žáci a studenti kartičku, ve které mají uvedeno výchozí a cílové místo, na které se sleva vztahuje. Jde vesměs o adresu trvalého bydliště a místo školy, do které dojíždí. Tato karta stojí 50 korun a vydá ji každá pokladní přepážka Českých drah. S touto kartou se prokazují při nákupu žákovského a studentského jízdného. Jestliže by chtěli jet na studentské jízdné jet jinam, než do místa svého bydliště nebo do školy, musejí si pořídit zákaznickou in-kartu Student.

Pro důchodce starší 60 let nabízejí České dráhy poloviční slevu. Ta platí i pro plně invalidní důchodce. Stejně jakou v odstavci výše, stačí když se senioři prokáží průkazkou, kterou vydávají České dráhy na každé pokladně za 50 korun.

Veškeré ceny jsou počítány pro druhou vozovou třídu vlaků společnosti České dráhy. Výpočet pro první třídu by se změnil směrem nahoru. V dalších dílech tohoto seriálu vás seznámíme se zákaznickým a traťovým jízdným.