reklama

Průvodce spořicími účty: Jak vybrat ten pravý a nespálit se?

redakce dne 05. 12. 2012 - 00:00

Jak vybrat spořicí účet a zároveň v široké nabídce nepřebrat? Praktický průvodce pro ty, kteří si zařizují první spořicí konto.
 

Pokud byste zvolili nevhodný spořicí účet, můžete ho kdykoliv zrušit a založit si v nové bance či družstevní záložně takové konto, které bude lépe vyhovovat vašim požadavkům. Abyste se této zkušenosti vyhnuli, je vhodné si nejdříve ujasnit, co od spořicího účtu očekáváte. V další rovině uvažování pak vybírejte takové konto, které má co nejjednodušší podmínky. Jistě se nechcete prokousávat unylými obchodními podmínkami kvůli jednomu finančnímu produktu, který by měl být již od svého názvu srozumitelný a jednoduchý.

Výše vkladu rozhoduje

Máte-li k dispozici větší vklad, například ve stovkách tisíc či jednotkách milionů korun, bude vaše rozhodování o něco složitější. Řada bank nabízí u svých spořicích účtů výpovědní délky, které jsou úročeny v závislosti na výši vkladu a délce jeho trvání. Že vám to připomíná termínovaný vklad? Máte pravdu, ale stále jde o spořicí účet, neboť dosud neexistuje jednotný výklad pravidel pro tento typ bankovního produktu.

Pro získání vysokého úroku nemusíte dávat bance či záložně příliš peněz. Pro získání úroku vyššího nad dvě procenta vám stačí jakýkoliv vklad, třeba jedna koruna. Nabídka takových spořicích účtů je dostatečně bohatá. To je patrné zvláště tehdy, jestliže potřebujete své peníze odložit jen na krátkou dobu, maximálně jeden rok. Nemá smysl vázat peníze na depozitním produktu, který je zatížen výpovědní lhůtou a úroková sazba je shodná se spořicím nástrojem, jenž generuje shodný výnos.

Četnost vkladů: Příchozí a odchozí platby

Neméně důležitým kritériem jsou příchozí a odchozí platby. Některé banky neumožňují posílat na spořicí účet platby z jakéhokoliv konta. Proto vám spolu se spořicím účtem sjednají i bankovní konto, bez kterého depozitní účet zkrátka nebude funkční. Zde si dejte pozor na poplatky bankovního účtu. Jestliže je osobní konto zatíženo poplatky, raději se po spořicím účtu porozhlédněte někde jinde.

Často se můžete setkat s bezplatnými příchozími platbami, zatímco odchozí jsou zpoplatněné. I zde je vhodné vědět, jak často budete peníze na účet posílat a vybírat. Jestli budete provádět jeden vklad/výběr občas anebo třeba jednou dvakrát do měsíce. Poplatky za platby mohou dost podstatným způsobem ovlivnit další výnos. Zejména tehdy, máte-li nízký zůstatek.

Je libo platební karta?

U některých spořicích účtů je k dispozici platební karta. Do určité míry jde o nelogičnost. Neboť proč by měl klient ze spořicího účtu vybírat peníze, když je chce spořit? Banky však v tomto pojetí vidí příležitost k zisku. Platíte-li kartou v obchodech, plynou jim z transakcí poplatky, které by jinak nezískaly. Proto debetní karty dávají u spořicích účtů význam. Především pak s ohledem na fakt, že na spořicím účtu jsou většinou vyšší zůstatky a klient tak může utratit více peněz během jediného nákupu.

Poplatky a sankce

Ještě než podepíšete smlouvu, prostudujte si aktuální sazebník. Všímejte si především poplatků a sankcí zvláště v případech, kdy je spořicí účet zatížen výpovědní lhůtou. Zajímejte se pak o to, za jakých podmínek můžete peníze předčasně vybrat.