reklama

Jak vybrat povinné ručení a havarijní pojištění?

redakce dne 24. 02. 2011 - 00:00

Vybrat povinné ručení by nemělo být jen jedním z mnoha úkolů, které za den řešíte. Špatně nastavená kritéria výběru vás v konečném důsledku může přijít na nemalé peníze. Vyplatí se proto, přistupovat k tomuto typu pojištění s určitou obezřetností.

Tipů, rad a pouček, jak vybírat povinné ručení, je na internetu dost. Chybí však jedno klíčové kritérium. Nikde se příliš nepíše, abyste si pojistné za povinné ručení nechali každoročně přepočítat. Jak vaše vozidlo stárne, snižuje se i jeho cena a tím pádem i výše pojistného. Tímto relativně snadným trikem můžete během dekády ušetřit nějaké peníze. Ty pak můžete investovat třeba do akcií. Čtěte více: Základní přehled pojišťoven nabízející povinné ručení pro rok 2011

Jak na povinné ručení

Ještě předtím, než zamíříte do nějaké pojišťovny sjednat si povinné ručení, měli byste si ujasnit, kvůli čemu si toto pojištění sjednáváte. Zamyslete se nad všemi riziky, která by vás anebo vaše vozidlo, mohly ohrožovat. Žádné z těchto rizik rozhodně nepodceňujte. Při sjednávání povinného ručení se informujte, kolik stojí jednotlivé pojistné kombinace v závislosti na rozsahu a poskytnutých službách. Zjistěte pokud možno nabídky od více pojišťoven. Vhodné jsou na to nejrůznější internetové kalkulátory, kterých je na internetu nespočet. Čtěte více: Čtyři tipy jak na nižší platby pojistného za povinné ručení

V povinném ručení zvolte dostatečné limity pojistného plnění.

Ještě než podepíšete pojistnou smlouvu, prostudujte pojistné podmínky, zejména pak s tzv. výlukami. Výluky v pojistné plnění znamenají, že pojišťovna vám nevyplatí peníze, jestliže je něco v rozporu se smlouvou. V okamžiku, kdy budete stanovovat cenu vozidla pro havarijní pojištění, vyjděte z ceníků vozidel, které používají samotné pojišťovny. Vyhnete se tak nejednomu překvapení.

Další kritéria při výběru správného pojištění

Řeč o tom, abyste si nechali zpracovat nabídky od více pojišťoven, byla uvedena již výše. Kromě základních rizik se informujte i o doplňkových službách. Mezi ně patří například asistenční služba, rychlost vyřízení škodní události a možnosti dalšího připojištění. Zejména pak rozsah a nabídka asistenčních služeb se u jednotlivých pojišťoven značně liší. Navíc bývá omezena časovými i cenovými limity. Čtěte více: Lidé stále podceňují povinné ručení a havarijní pojištění

Sjednejte si povinné ručení a havarijní pojištění u jedné pojišťovny. Pokud máte v domácnosti více automobilů, zajímejte se o flotilové pojištění a o slevy. Kladem je váš bezeškodní průběh. Jestliže jezdíte opatrně a bez nehod, pojišťovny vám rády přiznají nějaký bonus. Pro získání zvýhodnění patří i nadstandardní zajištění vozidla proti krádežím. V opačném případě získáte od pojišťoven řadu malusů a tím pádem i dražší cenu pojištění.

Jak se vypočítává cena pojistného?

Cena pojistného pro povinné ručení se vypočítává podle kategorie vozidla, zdvihového objemu válců nebo výkon motoru. Havarijní pojištění vychází ze značky a typu vozidla, jeho vozové kategorie, druhu a výbavy. Záleží i na stáří vozidla a výši zvolené spoluúčasti. Jak u povinného ručení, tak i u havarijního pojištění, ovlivňuje bezeškodný pojistný průběh rozsah asistenčních služeb. Dále pak kritéria podle věku, bydliště vlastníka vozidla a stáří vozidla. Na ceně rovněž závisí i způsob jeho sjednání. Uzavřením smlouvy on-line můžete ušetřit až několik desítek procent.

V poslední době často osvědčeným receptem jak získat nižší pojistné je sledování nabídek různých pojišťoven. Pokud zjistíte, že nějaká pojišťovna na trhu nabízí levnější pojistku, než máte vy, zajděte do své pojišťovny a nechte si přepočítat cenu vašeho pojištění. Klidně pojišťovnu vydírejte tím, že přestoupíte k jiné, když vám nezlevní pojistné.